Maliny - sojusznik świetnego zdrowia i urody!

Kusząco wyglądają, znakomicie smakują, pięknie pachną, a na dodatek leczą.

Maliny  

Maliny w naszym kraju rosną zarówno w lasach (dziko) i w ogrodach (uprawiane). Jest to gatunek rośliny wieloletniej z rodziny różowatych. Są przez nas kojarzone z purpurową barwą, ale mogą być białe, żółte, pomarańczowe a nawet czarne - w zależności od odmiany.

Są symbolem urody - w piosenkach "dziewczyna jak malina" czy "miód malina".

Można powiedzieć, że maliny są sojusznikiem doskonałej formy i urody (odmładzają, dbają o serce i dobry nastrój).
Czerwony kolor zawdzięczają barwnikom (wzmacniają naczynia krwionośne, wspierają układ odpornościowy i zmniejszają ryzyko infekcji).

Ostatnimi czasy przyzwyczailiśmy się do szukania witamin i leków w aptece. W tej pogoni za "lekami w pudełkach" zapomnieliśmy o wielu naturalnych wspomagaczach naszego zdrowia i organizmu. A do takich owocowych wspomagaczy zaliczamy m.in. maliny.



Co zawierają w swoim składzie maliny ?


fot. jocelynarcentales
Maliny zawierają dużo błonnika (około 7g w 100g owoców - więcej niż truskawki), kwasy organiczne (m.in. cytrynowy, jabłkowy i salicylowy), pektyny, antocyjany, flawonoidy (flawonole), kwasy fenolowe (kwas elagowy) cukry i związki śluzowe, a ponadto liczne witaminy i minerały.

Witaminy, które kryją się w malinach to:  C, E, K, B (B1, B2, B6, kwas foliowy).
Minerały to natomiast: potas, magnez, wapń, żelazo, cynk, mangan i miedź.

Od dawna stosowane są jako naturalny lek na przeziębienia - sok z malin zwalcza gorączkę, pomaga w bólach gardła, łagodzi kaszel. Ponadto skutecznie rozgrzewa stanowiąc ochronę przed infekcją. Nie są to tylko jakieś starodawne wierzenia - naukowcy potwierdzili to działanie, znajdując w składzie malin salicylany (dzięki czemu działają podobnie jak aspiryna czy polopiryna).

Składniki odżywcze w malinach pomagają obniżyć ryzyko chorób związanych  z przewlekłym stresem oksydacyjnym i stanami zapalnymi, czyli np. otyłość, cukrzyca typu 2, nadciśnienie i miażdżyca.

Spożywając maliny dbamy o naszą profilaktykę przeciwstarzeniową i przeciwnowotworową, dzięki zawartości przeciwutleniaczy, które niszczą wolne rodniki (wolne rodniki to agresywne cząsteczki, które atakują i uszkadzają komórki począwszy od ściany komórki, aż po jej DNA - taka uszkodzona komórka szybko się starzeje lub też może spowodować powstanie komórek rakowych). Malina to naturalny antyoksydant.
Przeciwutleniacze wzmacniają także układ odpornościowy, układ trawienny oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia zawału i udaru mózgu.

Dzięki zawartym minerałom maliny obniżają ciśnienie krwi, wzmacniają serce oraz wykazują działanie przeciwmiażdżycowe. Zawarte w nich żelazo i miedź mogą okazać się pomocne przy anemii. Potas natomiast reguluje gospodarkę wodno- elektrolitową oraz powoduje, iż owoce są żółciopędne i moczopędne (wskazane przy niektórych chorobach nerek np. kamica i woreczka żółciowego).

Mają właściwości rozkurczowe (łagodzą bóle miesiączkowe).

W malinach można wyróżnić 3 gr związków bioaktywnych ( wywołujących korzystne działanie): wit C, antocyjany i kwas elagowy (z gr. polifenoli).
Maliny zawierają około 25 mg polifenoli na 1 g suchej masy (z czego kwas elagowy może stanowić nawet 50% wszystkich polifenoli).
Naukowcy potwierdzili, że kwas elagowy jest silnym antyoksydantem działającym jako wymiatacz wolnych rodników, hamując procesy nowotworowe m.in. w płucach i wątrobie, ponadto ma właściwości antywirusowe i antybakteryjne, działa przeciwbólowo, uspokajająco, obniża ciśnienie krwi, a także hamuje wydzielanie soku żołądkowego.
Zdaniem badaczy podawanie malin może mieć korzystny efekt w przypadku chorób reumatycznych, w profilaktyce jak i terapii.

Komu nie zaleca się spożywania malin:

- osoby uczulone na maliny - (mogą uczulać jak truskawki);
- osoby z nadwrażliwością na salicylany;
- szczególną ostrożność powinny zachować osoby z dną moczanową i niewydolnością nerek (ze względu na dużą zawartość puryn w owocach);
- kobiety w ciąży (zwłaszcza w początkowym okresie) - nie powinny nadużywać malin, bomogą pobudzać skurcze macicy;

Liście malin mają właściwości przeciwzapalne, przeciwgorączkowe, ściągające i przeciwbiegunkowe. Zawierają garbniki, flawonoidy, kwasy organiczne i sole mineralne (żelazo i miedź).

I jak zawsze było coś dla zdrowia, więc teraz...

Maliny dla urody!!!


fot. Joye
Dzięki zawartości antyoksydantów (w tym polifenoli) dbają o naszą skórę, opóźniają procesy starzenia w prawie wszystkich komórkach i narządach.

Owoce te można wykorzystać do zrobienia domowej maseczki o działaniu oczyszczającym i odżywczym.

Maliny - nawilżają, wygładzają, ujędrniają, zmiękczają i tonizują skórę. Ponadto relaksują, odprężają, poprawiają jej koloryt i wzmacniają naczynia krwionośne.

Dzięki zawartości kwasu salicylowego wykazują działanie antyseptyczne i regulują wydzielanie sebum.

Wyciągi z kwiatów i liści malin są wykorzystywane w pielęgnacji skóry normalnej, przetłuszczającej się, trądzikowej, czasami przy oparzeniach i owrzodzeniach.

Maliny znalazły zastosowanie w licznych kosmetykach do pielęgnacji twarzy, ciała i włosów.

Naukowcy pracują nad zwalczaniem otyłości przez działanie ketonu izolowanego z malin (kapsaicyna i senefryna) - dla zainteresowanych polecam poczytać na panacea.pl (artykuł o malinach).


I cóż dodać na koniec...nic tylko jeść!!!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz