Aronia
Aronia czarnoowocowa (Aronia Melanocarpa) to owocodajny krzew odkryty około 300 lat temu we wschodnich rejonach Ameryki Północnej (ojczyzna aronii - tam do dziś rośnie w stanie dzikim wykazując ogromne właściwości przystosowawcze) - teren obecnej Kanady i USA. Do Europy sprowadzona została w pierwszej połowie XIX jako okaz do rosyjskich ogrodów botanicznych. W ostatnich kilkudziesięciu latach aronia jest przedmiotem licznych badań naukowych poświęconych jej właściwościom leczniczym - dotyczą one głównie jej przydatności w walce z nowotworami oraz chorobami układu krążenia. Aronia jest łatwo dostępna w Polsce, ponieważ jesteśmy jednym z większych producentów tego owocu.
Aronia - uprawa
Aronia należy do roślin z rodziny różowatych (Rosaceae), jest więc dość blisko spokrewniona z jabłkiem i gruszką, ale najbliższa jest jej jarzębina. Aronia nie jest wymagająca w uprawie, mało istotny jest rodzaj gleby na jakiej rośnie (rośnie nawet na ubogich glebach - klasy od IV do VI, kamienistych zboczach, torfowiskach - preferuje glebę kwaśną, oczywiście najlepiej rośnie na glebach żyznych). Aronia jest rośliną światłolubną, dlatego miejsce do jej uprawy powinno być słoneczne lub w półcieniu. Roślina jest świetnie wpasowana w nasz klimat - jest bardzo odporna nawet na wysokie mrozy (- 35 do nawet -40 C).
Aronia jest krzewem dość wysokim osiągającym do nawet 3 m wysokości (zazwyczaj ok 2,5 m) i
średnicy od 1,5 do 2 metrów (sadzimy ją właśnie w takich odstępach, im gorsza gleba tym mniejsza odległość między krzewami). To co ważne dla osób uprawiających to fakt, iż aronia jest odporna na choroby i szkodniki. Negatywny wpływ na wielkość plonów może mieć jedynie susza w sezonie letnim, czyli w okresie intensywnego wzrostu i dojrzewania owoców (wtedy potrzebuje najwięcej wody, jeśli brakuje deszczu to należy podlewać krzewy). Krzew aronii zaczyna owocować już w drugim najpóźniej w trzecim roku życia (rozmnażanie wegetatywne poprzez sadzonki), a co ważniejsze jego produktywność wynosi nawet do 20 lat.
Okres kwitnienia aronii to druga połowa maja - krzew w tym okresie pokrywają piękne białe kwiaty zebrane po około 20 w baldachogrona (średnica jednego baldachogrona to około 5 - 6 cm). Owoce dojrzewają jednocześnie więc zbiór plonów odbywa się jednorazowo w drugiej połowie sierpnia lub na początku września.
Aronia jest coraz częściej sadzona w przydomowych ogródkach i ogródkach działkowych, czasami jest też traktowana jako roślina ozdobna, dekoracyjna - ze względu na piękne kwiaty wiosną i liście w ognistych kolorach jesienią (najpierw przybierają barwę pomarańczową, następnie czerwoną).
Ja natomiast skupię się dziś na aronii jako owocu cennym dla zdrowia.
Aronia - owoce
Owoce aronii to jagody, okrągłe lub lekko wydłużone o barwie ciemnogranatowej, prawie czarnej. Owoce pokryte są lekkim woskowym nalotem. Pojedyncza jagoda (kulka) ma średnicę 8 - 12 mm i masę ok 1 - 1,5 g. Smak aronii jest cierpki, ale słodkawy. Aronię można jeść w postaci świeżej, ale ze względu na smak mało jest entuzjastów spożywania jej na surowo, częściej natomiast spożywa się ją w postaci przetworów.
Aronia - źródło witamin, minerałów i antyoksydantów
fot. Wendy Cutler |
Właściwości zdrowotne aronii i soku z aronii
Właściwości zdrowotne aronii wynikają z bogactwa zawartych w niej składników. Flawonoidy, antocyjany i inne związki z grupy polifenoli należą do silnych, naturalnych antyoksydantów, które nie tylko opóźniają procesy starzenia, ale przede wszystkim są pomocne w profilaktyce nowotworowej i problemach z krążeniem.Flawonoidy aroniowe wzmacniają i uelastyczniają naczynia krwionośne oraz zmniejszają ich przepuszczalność. Aronia zmniejsza utlenianie lipidów, jest pomocna w obniżaniu poziomu cholesterolu (LDL i całkowitego) i usuwaniu złogów cholesterolu z naczyń krwionośnych, a także obniża ciśnienie krwi, co powoduje że jest pomocna zarówno w profilaktyce jak i leczeniu dolegliwości układu krążenia (np. nadciśnienie, zapobieganie miażdżycy) oraz chorób żył m.in żylaków, hemoroidów.
Aronia jest owocem o najsilniejszych właściwościach antyoksydacyjnych, skutecznie eliminuje wolne rodniki, które mogą uszkadzać komórki lub prowadzić do ich mutacji. W ten sposób obniża więc ryzyko rozwoju nowotworów (działanie profilaktyczne). Ten silny potencjał antyoksydacyjny jest także pomocny w łagodzeniu skutków ubocznych radio- i chemioterapii stosowanych w leczeniu nowotworów.
O właściwościach flawonoidów na naczynia krwionośne już pisałam, ale działanie antocyjanów jest szczególnie widoczne w naczyniach siatkówki oka (gałce ocznej). Antocyjany poprawiają mikrokrążenie oczne, a ponadto przyspieszają regenerację barwnika wzrokowego rodopsyny, który w dużej mierze odpowiada za jakość widzenia. Antocyjany jak wiadomo są też bardzo silnymi antyoksydantami zmniejszają więc ryzyko wystąpienia lub opóźniają pojawienie się chorób oczu związanych z szkodliwym działaniem wolnych rodników tj. zaćma, jaskra i starcze zwyrodnienie plamki żółtej. Ekstrakt i sok z aronii poleca się także kierowcom, osobom pracującym przed komputerem lub w złym oświetleniu. Jak widać nie bez powodu ekstrakty z ciemnych owoców bogatych w antocyjany są powszechnie stosowane także w okulistyce (duże znaczenie profilaktyczne).
Inne właściwości zdrowotne soku z aronii:
- ma działanie odmładzające;
- zapobiega powstawaniu lub zmniejsza stres oksydacyjny w organizmie;
- zawarte w aronii składniki regulują poziom cukru we krwi i pomagają utrzymać go na właściwym poziomie (pomocny dla diabetyków)
- sok z aronii jest niezastąpiony w podwyższaniu odporności i wzmacnianiu organizmu, wspiera organizm w walce z infekcjami, co jest szczególnie przydatne w okresie jesienno - zimowym.
- antocyjany poprawiają krążenie w mózgu tym samym powodując jego lepsze dotlenienie i odżywienie, ma to ogromny wpływ a poprawę pamięci i koncentracji oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób neurodegeneracyjnych;
- przyspiesza gojenie ran;
- zwiększa odporność na promieniowanie UV, oczywiście nie zastępuje filtrów UV, ale wspomaga mechanizmy obronne skóry;
- oczyszcza organizm z toksyn (szczególnie ze zgromadzonych w organizmie metali ciężkich jak np. ołów);
- zmniejsza skutki różnego rodzaju napromieniowania np. od monitorów czy telewizora;
- łagodzi dolegliwości związane ze stresem i ciągłym napięciem nerwowym;
Kiedy warto sięgać po aronię i jej przetwory? Aronia - na co pomaga?
Ze względu na wysoką zawartość związków o właściwościach antyoksydacyjnych aronia może być naprawdę cennym i skutecznym antidotum na wiele chorób cywilizacyjnych (szczególnie tych, których rozwój związany jest z degenerującym działaniem wolnych rodników). Aronia i jej przetwory jest polecana każdemu kto chce się cieszyć dobrym zdrowiem oraz jak najdłużej zachować młodość (także młody wygląd skóry).Na co pomaga aronia i sok z aronii?
Po aronię i sok z aronii warto sięgać szczególnie w następujących dolegliwościach:
- nadciśnienie (sok z aronii spożywany codziennie skutecznie obniża ciśnienie krwi);
- arterioskleroza (miażdżyca);
- inne choroby układu krążenia np. choroba niedokrwienna serca,
- choroby naczyń krwionośnych np. żylaki, hemoroidy, pajączki, teleangiektazje, częste powstawanie siniaków i wylewów podskórnych;
- choroba popromienna;
- cukrzyca - aronia reguluje i pomaga utrzymać na prawidłowym poziomie glukozę we krwi;
- przeziębienie i infekcje dróg oddechowych - sok z aronii łagodzi objawy, a ponadto wzmacnia odporność;
- katar żołądka;
- schorzenia oczu (szczególnie te związane z uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki czyli: jaskra, zaćma oraz starcze zwyrodnienie plamki żółtej);
- łagodzi dolegliwości w chorobach trzustki i wątroby (przyspiesza regenerację hepatocytów);
- chemioterapia i radioterapia - sok z aronii łagodzi skutki uboczne leczenia antynowotworowego;
- profilaktyka nowotworowa - codzienne spożywanie aronii lub jej przetworów (ze względu na wysoki poziom antyoksydantów) zmniejsza ryzyko uszkadzania i mutacji komórek, a co za tym idzie obniża ryzyko rozwoju komórek nowotworowych
- problemy z pamięcią i koncentracją, a także choroby neurodegeneracyjne: Alzheimer i Parkinson, a także demencja starcza;
Aronia jest polecana osobom spędzającym dużo czasu przed monitorem komputera lub telewizorem. Po pierwsze antocyjany zawarte w owocach poprawiają jakość i ostrość widzenia. Po drugie wysoki potencjał antyoksydacyjny aronii zmniejsza skutki promieniowania monitorów. Warto też sięgać po sok z aronii w celu oczyszczenia organizmu z toksyn (głównie metali ciężkich np. ołów).
Spożywanie aronii jest niewskazane u osób z nadkwasotą oraz wrzodami żołądka i dwunastnicy.
Aronia - jak ją jeść? Przetwory z aronii?
fot. Cranbrook Science |
Aronia - jak zrobić sok z aronii? - przepis
Naturalny sok z aronii jest klarowny i ma bardzo trwałą rubinowo - czerwoną barwę. Najbardziej cenny jest oczywiście sok wyciskany na świeżo - zawiera najwięcej cennych dla zdrowia składników, dobre rozwiązanie w sezonie. Ze względu na liczne właściwości zdrowotne soku z aronii nie powinno zabraknąć w żadnym domu szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Jak zrobić domowy sok z aronii?Sok z aronii można wykonać na różne sposoby. Ja przedstawię dwa z nich, czyli zrobienie soku w sokowniku lub gotując w garnku.
Sok z aronii z sokownika
Jeśli posiadacie w domu sokownik to zrobienie soku z aronii jest banalnie proste. Jeśli mamy już obraną aronię, to należy ją dokładnie umyć i delikatnie osuszyć. Następnie przygotowane owoce umieszczamy w sokowniku i zasypujemy cukrem. Owoce aronii zmieszane w cukrem poddane działaniu pary wodnej dają w krótkim czasie klarowny sok o prawie czarnej barwie. Jak dla mnie to najszybszy i najlepszy sposób na zrobienie soku także z innych owoców. Gorący sok wlewamy do wyparzonych butelek lub słoiczków. Dla pewności, że przetwory wytrzymają całą zimę możemy je także zapasteryzować (w zależności od wielkości butelki czy słoiki gotujemy - 10 do 15 minut).Przepis na sok z aronii gotowany w garnku
Do zrobienia soku potrzebujemy: 2 kg aronii, kilkadziesiąt liści wiśni (około 30 - 40), około 2 kg cukru i kwasek cytrynowy (można dodać niewielką ilość do smaku). Jak w poprzednim przypadku owoce dokładnie myjemy i osuszmy. Następnie aronię wkładamy do garnka, wrzucamy liście wiśni i zalewamy to około 3 litrami wody. Gotujemy około 20 minut, po tym czasie zlewamy i przecedzamy sok. Do gorącego soku dodajemy cukier (dokładnie mieszamy), a w razie potrzeby kwasek cytrynowy. Gorący sok przelewamy do wyparzonych butelek lub słoików. Tak jak w poprzednim przypadku przetwory można też pasteryzować około 10 - 15 minut.Aronia jest też wykorzystywana w przemyśle spożywczym jako naturalny barwnik do przetworów tj. wina, galaretki, likiery. W kosmetyce zaś rozcieńczony sok z aronii stosuje się do przemywania oparzeń słonecznych (działa łagodząco, zmniejsza rumień).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz