Pszczoła miodna
Nie sposób pisać o apiterapii bez kilku informacji na temat pszczoły miodnej, która tak naprawdę dostarcza nam (produkuje) produktów stosowanych w leczeniu i kosmetyce. Na początek kilka ciekawostek:- pszczoły zbierają pyłek kwiatowy i nektar, które są ich pożywieniem, w ten sposób zapylając rośliny owadopylne, zbieranie nektaru odbywa się najczęściej w godzinach od 10 do 13 oraz około godziny 15 ej;
- po odwiedzeniu kwiatów przez pszczołę na jej owłosieniu bywa od kilku do kilkudziesięciu tysięcy pyłków, a dwa odnóża zawierają od 3 do 4 mln ziaren pyłku - w ciągu jednego dnia pszczoła zbiera od 100 do 400 g pyłku;
- główne produkty pszczół miodnych to m.in miód i wosk (miód jest gromadzony w plastrach zbudowanych z sześciokątnych woskowych komórek). Wosk jest materiałem budulcowym, natomiast miód jest gromadzony przez pszczoły, aby mogły przetrwać okres braku żywności;
- zawartość cukru w nektarze waha się od 5 do 70 %;
- rój pszczeli składa się z królowej matki, robotnic i trutni;
- królowe są większe, bardziej płodne i żyją nawet 10 razy dłużej niż robotnice;
- bezpośrednio po akcie kopulacyjnym trutnie umierają z powodu wynicowania aparatu kopulacyjnego i utraty dużej ilości energii. Trutnie nie pracują (nie zbierają pyłku ani nektaru), a ich jedynym zadaniem jest unasienienie królowej. Te które podczas lotu godowego zaplemnią królową giną, natomiast inne żyją max do 50 dni.
- jad pszczeli zawiera feromony alarmowe, które są uwalniane w chwili żądlenia przez jedną pszczołę, mobilizują inne pszczoły do żądlenia;
- jad pszczeli może powodować obrzęk (utrzymujący się max do kilku dni), ale jest groźny tylko w dwóch przypadkach - po pierwsze dla osób uczulonych (nawet jedno ugryzienie może skończyć się wstrząsem anafilaktycznym, a nawet śmiercią, jeśli odpowiednio szybko nie zastosujemy leku), drugi przypadek to wiele użądleń w tym samym czasie (zagrożenie życia występuje u osoby dorosłej przy około 100 użądleniach);
- pszczoła jest jedynym zwierzęciem nazwanym rodzajowo, które występuje w Kodeksie Cywilnym;
Miód
Wzmacnia serce, koi nerwy, ożywia mózg, goi rany, a ponadto świetnie pielęgnuje skórę - jeden z najwspanialszych skarbów jakie dała nam natura. To właśnie miód.
W warunkach naturalnych miód wytwarzany jest głównie przez pszczoły właściwe (pszczoły miodne gromadzą miód w plastrze gdzie ulega dojrzewaniu) z nektaru kwiatowego oraz wydzieliny mszyc (czyli tzw. spadzi- występującej na liściach drzew iglastych i liściastych). Miód to słodki produkt spożywczy (60 do 80% zawartości miodu to cukry proste), a kryje w sobie liczne właściwości odżywcze, lecznicze i pielęgnacyjne.
W zależności od surowca z jakie powstał miód dzielimy je na:
- miody nektarowe (kwiatowe) - mają jasny kolor (tylko nieliczne mają kolor brązowawy) i odznaczają się wyraźnym aromatem. Miody odmianowe (odbiera się z ula po przekwitnięciu danej rośliny miododajnej) są to m.in. miód rzepakowy, wrzosowy, gryczany, akacjowy, lipowy, koniczynowy, manuka (uzyskiwany w Nowej Zelandii z rośliny manuka), bławatkowy, malinowy, nawłociowy, mniszkowy, wielokwiatowy, cząbrowy. Dla diabetyków zaleca się miód akacjowy, lipowy lub gryczany (zawierają więcej fruktozy niż glukozy).
- miody spadziowe - dwa rodzaje miodów: ze spadzi liściastej i spadzi iglastej. Mają kolor ciemny z odcieniem zielonkawym i smak łagodny lekko żywiczny (ze spadzi iglastej) i żółtawym o specyficznym smaku (ze spadzi liściastej). Zawierają wiele substancji wspomagających leczenie w chorobach dróg oddechowych. Są jednymi z najdroższych miodów w Polsce (spadź nie występuje co roku, w niektórych rejonach Polski występuje raz na kilka lat). Naukowcy twierdzą, że ten rodzaj miodu jest najbardziej bogaty w antyoksydanty;
- miody mieszane (nektarowo - spadziowe lub spadziowo - nektarowe) - miody te odznaczają się przyjemnym smakiem i aromatem (dodatek spadzi decyduje o łagodniejszym smaku). Łączą w sobie smak i właściwości miodów nektarowych ze zwiększoną właściwością antybiotyczną miodów spadziowych.
Skład chemiczny miodu
fot. mahmoud99725 |
Krystalizacja miodu
Krystalizacja miodu zachodzi w każdym naturalnym miodzie i jest zjawiskiem naturalnym. Czas krystalizacji zależy głównie od rodzaju miodu (np. 3 dni miód rzepakowy, kilka miesięcy miód akacjowy), tzn. z czego został wyprodukowany oraz od stopnia dojrzałości miodu. Krystalizacja nie zmienia składu miodu, ani nie wpływa na jego właściwości odżywcze, lecznicze czy pielęgnacyjne. Ze względu na stopień krystalizacji wyróżnia się: patokę (miód płynny) i krupiec (miód skrystalizowany). W przemyśle stosuje się też proces odwrotny czyli dekrystalizację (aby przywrócić miód do postaci płynnej najlepiej podgrzać go do temperatury około 40 C - przy wyższych temperaturach 50 C miód tracić swoje właściwości lecznicze).
Aktywność biologiczna i leczenie miodem
- dzięki dużej zawartości cukrów prostych (glukozy i fruktozy) miód jest łatwo przyswajalny przez mięsień sercowy, wchłaniając się bezpośrednio z żołądka do krwi - cenny produkt odżywczych dla ludzi wyczerpanych pracą zarówno fizyczną jak i umysłową, przy długich chorobach, stanach wyczerpania;
- zawarta w miodzie acetylocholina obniża ciśnienie tętnicze krwi oraz wzmacnia skurcz i wydolność mięśnia sercowego oraz rozszerza naczynia wieńcowe;
- hamuje procesy miażdżycowe;
- pomaga w usuwaniu obrzęków pochodzenia zarówno sercowego jak i naczyniowego.
- działa antyseptycznie (dzięki powstawaniu nadtlenku wodoru), działanie bakteriobójcze (dzięki wysokiemu ciśnieniu osmotycznemu oraz zawartości olejków eterycznych i flawonoidów);
- działa przeciwzapalnie, odnawiająco, wykrztuśnie i antybiotycznie - bogaty w witaminę C i flawonoidy (antyoksydanty) ;
- zmniejsza obrzęk błon śluzowych dróg oddechowych i działa przeciwalergicznie;
- dobry na przeziębienia i problemy z gardłem;
- działa pozytywnie na układ pokarmowy - normalizuje czynności wydzielnicze i motorykę żołądka oraz pobudza motorykę jelit;
- wzmacnia czynności obronne i odtruwające wątroby;
- szybko wzmacnia siły odpornościowe organizmu i wzmaga apetyt (polecany dzieciom, osobom starszym i z przykrymi objawami przekwitania);
- koi nerwy, działa nasennie;
- wskazany dla dzieci (powyżej pierwszego roku życia), ze względu na jego pozytywny wpływ na rozwój umysłowy oraz zwiększenie odporności na choroby ( do 4 roku życia 7 g dziennie, od 5 do 12 lat 15 do 40 g dziennie).
Ważne!!! Pamiętaj o tym!!!
Miodu nie podajemy dzieciom do 1-ego roku życia ze względu na zawartość naturalnych bakterii - może zawierać przetrwalniki pałeczek jadu kiełbasianego Clostridium botulinum, może to doprowadzić do zachorowania na botulizm dziecięcy (zatrucie jadem kiełbasianym). Dla dzieci starszych i dorosłych obecność przetrwalników nie stanowi zagrożenia. Miód nie zawiera jadu kiełbasianego.
Działanie miodu na skórę
- miód ma właściwości nawilżające, rozjaśniające (rozjaśnia piegi i plamy) i uelastyczniające skórę (jest stosowany w wielu kosmetykach zwłaszcza do skóry suchej, normalnej i dojrzałej)
- przeciwdziała wypryskom skórnym;
- łagodzi zaczerwienienia i poparzenia słoneczne, podrażnienia, spierzchnięcia i odmrożenia;
- ma działanie przeciwzapalne, bakteriostatyczne i zmiękczające;
- przeciwdziała wypryskom skórnym;
- łagodzi zaczerwienienia i poparzenia słoneczne, podrażnienia, spierzchnięcia i odmrożenia;
- ma działanie przeciwzapalne, bakteriostatyczne i zmiękczające;
- ma działanie przeciwzapalne i odnawiające (regenerujące);
- oczyszcza rany z elementów martwiczych i produktów przemiany materii;
- przyspiesza proces gojenia (ziarninowanie) ran;
- zmniejsza ryzyko powstawania bliznowców;
- poprawiają barierę immunologiczną skóry;
- poprawiają barierę immunologiczną skóry;
- zaopatruje tkanki skórne w glukozę i inne substancje energetyczne (działanie odżywcze);
- częściowo przeciwdziała powstawaniu próchnic (wzrost bakterii hamowany jest przez nadtlenek wodoru obecny w miodzie);
- miód działa także odżywczo na zniszczone włosy (najlepiej zmieszany z olejem rycynowym, żółtkiem jaja i sokiem z cytryny). Odżywki i szampony na bazie miodu nawilżają i wzmacniają włosy, wygładzają ich powierzchnię, nadają im połysk i jedwabistą miękkość.
- miód działa także odżywczo na zniszczone włosy (najlepiej zmieszany z olejem rycynowym, żółtkiem jaja i sokiem z cytryny). Odżywki i szampony na bazie miodu nawilżają i wzmacniają włosy, wygładzają ich powierzchnię, nadają im połysk i jedwabistą miękkość.
Miód w kosmetyce
Używany był już od starożytności przez osoby chcące mieć gładką i ładną cerę, ze względu na swoje działanie nawilżające, rozjaśniające, regenerujące i uelastyczniające skórę. pH miodu jest podobne do pH skóry (wynosi od 4,5 do 5,4). Miód znalazł szerokie zastosowanie w kosmetyce. Jest składnikiem mleczek, toników, balsamów, maseczek. Miód będący składnikiem kąpieli miodowej działa odprężająco, rozluźniająco, ponadto uelastycznia, wygładza, odżywia i odtruwa skórę. W kosmetyce największą sławą cieszą się: miód narboński o zapachu rozmarynu i miód prowansalski pachnący lawendą (melhydron - ekstrakt z miodu prowansalskiego poprawia zdolność skóry do wiązania wody, przyspiesza metabolizm komórkowy i pobudza mikrocyrkulację krwi w drobnych naczyniach krwionośnych skóry). Z naszych rodzimych miodów najlepszy jest miód rzepakowy i miód gryczany (dużo bioflawonoidów).
W dawnych czas miód stosowany był:
- do leczenia chorób;
- do odkażania ran;
- w kuracjach wzmacniających;
- w kuracjach odmładzających;
- do konserwacji produktów roślinnych i zwierzęcych;
Ciekawostki:
W grobowcach faraonów znaleziono miód którego wiek szacowano na 5500 lat i nadawał się on do spożycia.
Jedna pszczoła w ciągu swojego życia produkuje mniej więcej niż jedną łyżeczkę miodu. Aby wytworzyć 1 kg miodu pszczoły muszą przysiąść na kwiatach lub liściach około 4 miliony razy.
Mleczko pszczele
Mleczko pszczele jest wydzielane przez gruczoły gardzielowe młodych pszczół robotnic. Służy ono głównie do karmienia larw pszczół robotnic i trutni przez pierwsze 3 dni życia.
Mleczko pszczele ma kwaskowaty i cierpki smak. Skład mleczka pszczelego: białka (5 x więcej niż krowie mleko), enzymy, witaminy (najwięcej z gr. B i kwas pantotenowy), hormony płciowe, substancje bakteriobójcze oraz ponad 20 pierwiastków (wszystkie biopierwiastki ważne dla człowieka).
Mleczko pszczele może powodować bezsenność. Najczęściej stosowane w postaci emulsji (rozpuszczone w 40% alkoholu) - podaje się je w kroplach według zaleceń (najczęściej 2 razy dziennie po 15 kropli przez 2 miesiące i robi się przerwę). Występuje też w formie tabletek do ssania. Jest stosowane w kuracji wzmacniającej. Wzmaga odporność, usuwa zmęczenie i pobudza apetyt.
W czasie kuracji mleczkiem pszczelim nie należy spożywać alkoholu!
Mleczko pszczele w kosmetyce - najczęstsze zastosowanie
- składnik kremów odżywczych i wzmacniających oraz dla skóry starzejącej się;
- stosowane jako czynnik nawilżający skórę;
- wygładza i polepsza ukrwienie skóry;
- stosowany jako czynnik rewitalizujący nadający skórze jędrność, elastyczność i świeży wygląd;
Przeciwwskazania do stosowania mleczka pszczelego:
- choroby nowotworowe;
- ostre choroby alergiczne;
- choroba Addisona;
Należy wykluczyć uczulenie na mleczko pszczele, ponieważ u osób uczulonych może dojść do silnej reakcji alergicznej (nawet do powstania wstrząsu).
Działania uboczne:
- mogą wystąpić zaburzenia żołądkowo- jelitowe;
- przy stosowaniu na skórę - na początku może spowodować zaostrzenie zmian;
Pyłek kwiatowy i pierzga
Pyłek kwiatowy wytwarzany przez roślinny nasienne jest zbierany przez pszczoły, podczas przenoszenia pyłek ulega zmieszaniu ze śliną lub nektarem. W ulu pyłek zostaje zakonserwowany i złożony w komórkach plastra (jako pierzga). Pyłek ma w składzie około 250 substancji, pierzga nieco mniej (skład zależy głównie od miejsca pochodzenia).
Działanie pyłku kwiatowego:
- poprawiają ukrwienie mózgu, a tym samym zwiększają sprawność umysłową (zwłaszcza pyłki z gryki);- stymuluje organizm, przywraca utracone siły (np. na skutek choroby, wieku, czy przemęczenia);
- działają pozytywnie w zaburzeniach prostaty (gruczołu krokowego);
- wiosenne pyłki z sadów oraz pyłek rzepakowy i grykowy wykazują najsilniejsze działanie;
Pyłki kwiatowe w kosmetyce
Pyłki kwiatowe rzadko są składnikami kosmetyków, ponieważ łatwo uczulają. Jeśli już są stosowane, to najczęściej w kosmetykach odżywczych i rewitalizujących. Pyłek zapobiega wypadaniu włosów i polepsza ich wzrost. Jeśli nie macie uczulenia to można przygotować sobie maseczkę upiększająco - wzmacniającą wykorzystując świeży pyłek (około 30 g), pozostałe składniki to miód (2 łyżki stołowe), żółtko (1 szt), ser twaróg (1 łyżka) - wszystkie składniki wymieszać i zaaplikować na oczyszczoną skórę na około 25 minut, po tym czasie zmyć letnią wodą.
Kiedy stosowanie pyłków jest wskazane:
- w zaburzeniach lub chorobach żołądka, wątroby czy jelit;
- regeneruje siły u osób w podeszłym wieku i osób bo ciężkich chorobach;
- pobudza apetyt i poprawia samopoczucie;
- w nerwicach;
- w przypadku miażdżycy;
- jako środek wzmacniający;
Najlepiej stosować w postaci mieszaniny pyłków wielokwiatowych.
Najczęściej występują w postaci proszku, który miesza się z wodą, sokiem czy też dodaje do miodu lub konfitury. Stosować zgodnie z zaleceniami.
Pyłki podawane doustnie uczulają rzadziej niż zastosowane na skórę w kosmetykach. Jednakże należy zachować szczególną ostrożność w stosowaniu doustnym pyłków :
- w ciąży (bezpieczniej nie stosować);
- w chorobach i niewydolności nerek;
- u osób, które mają skłonność do występowania biegunek;
Propolis (kit pszczeli)
Kit pszczeli jest to substancja żywiczo- balsamiczna, która służy do wypełniania otworków i szczelin w ulu, oraz do pokrywania szczelną warstwą wnętrza ula. Dzięki kitowi pszczoły jako jedyne z owadów, wolne są od wszelkich bakterii i wirusów (a ule są często bardziej sterylne niż nowoczesne szpitale). Propolis jest substancją złożoną (zawiera ponad 200 składników) zbieraną przez pszczoły z pączków drzew. Najwięcej najlepszego kitu dostarczają: osika, topola, brzoza, świerk, sosna, jodła, jawor i kasztan. Najlepszej jakości jest kit zbierany przez pszczoły w godzinach popołudniowych.
Główne składniki propolisu:
- związki lipidowo woskowe, wosk, terpeny, węglowodany, białka, enzymy;
- witaminy z gr. B (B1, B2, B6, PP, H), A, C, D, E;
- minerały: wapń, magnez, mangan, cynk, miedź, żelazo, krzem, kobalt, selen, glin;
Działanie propolisu:
- osłania wątrobę przed toksynami;
- obniża ciśnienie krwi;
- zmniejsza kruchość naczyń krwionośnych;
- przyspiesza regenerację tkanek;
- działanie antybiotyczne (składnik maści i kremów przyspieszających gojenie się oparzeń i ran);
- antyseptyczne i dezynfekujące;
- przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe, przeciwpierwotniakowe);
- uśmierza ból (działanie anastezyjne - tak twierdzą stomatolodzy)
- zwiększa odporność organizmu;
- pozytywnie wpływa na mięśnie (zwiększa kurczliwość);
- wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwalergiczne;
- wykazuje działanie antyoksydacyjne;
Propolis stosowany jest w pielęgnacji skóry zanieczyszczonej i trądzikowej.
Propolis stosuje się najczęściej w następujących przypadkach:
- zmiany skórne i choroby skóry (np. trądzik, leczenie ran, egzema, owrzodzenia, liszaj, poparzeń, odleżyn, stanów zapalnych naskórka i uszkodzeń popromiennych skóry);
- stosowany w postaci plastrów do leczenia odcisków oraz guzów;
- choroby jamy ustnej, gardła i krtani;
- choroby nosa i uszu;
- choroby przewodu pokarmowego;
- choroby układu krążenia;
- choroby reumatyczne;
Propolis uczula rzadziej niż mleczko pszczele. Często osoby uczulone na propolis to osoby uczulone na jad pszczeli, osoby z alergiami skórnymi oraz osoby z chorobami dróg oddechowych (np. astma).
Przed zastosowaniem warto wykluczyć uczulenie, ponieważ przy silnych reakcjach alergicznych możliwe jest wystąpienie wstrząsu anafilaktycznego!
Przy przyjmowaniu propolisu doustnie może pojawić się:
- skłonność do biegunek;
- stany zapalne ust i dziąseł;
Objawy skórne o charakterze alergicznym na propolis:
- zaczerwienienie skóry;
- świąd skóry;
- pojawienie się stanów zapalnych o różnym nasileniu;
Kolmenol
Jest to wyciąg ze śliny pszczoły. Ma działanie bakterio i wirusobójcze. Ponadto uspokaja skórę.
Jad pszczeli (apitoksyna)
Jad pszczeli wytwarzany jest przez pszczoły robotnice i matki w 2 gruczołach jadowych umieszczonych na odwłoku. W skład jadu wchodzi około 50 substancji np. 40 do 50% mellityna (białko - działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne), a także adolapina, neurotoksyna, histamina, dopamina, enzymy. Jad pszczeli jest dobrze rozpuszczalny w wodzie i kwasach, odporny na niską i wysoką temperaturę, ma pH od 5 do 5,5. W czasie użądlenia pszczoła wprowadza 0,012 mg jadu.
W większości przypadków reakcja na użądlenie ogranicza się do obrzęku i bólu, ale u osób uczulonych nawet jedno użądlenie może zakończyć się tragicznie.
Jad powoduje u ludzi dwa typy reakcji:
- miejscową - w miejscu użądlenia tj. ból, obrzęk, przekrwienie;
- ogólną - jest to uzależnione od osobniczej wrażliwości na jad pszczeli, występuje z różną siłą, aż do wstrząsu anafilaktycznego włącznie (trudności w oddychaniu, zapaść, może prowadzić do śmierci).
U osób dorosłych powyżej 100 użądleń może być niebezpieczne dla zdrowia (może następować duża toksemia). Ponad 500 ukąszeń jest śmiertelne.
Działanie jadu pszczelego:
Wykazuje działanie: przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, antyoksydacyjne, napotne, moczopędne. Zwiększa produkcję kortyzonu, silny przeciwutleniacz, działanie przeciwreumatyczne, stymuluje mechanizmy obronne przeciwko chorobie (czynnik immunostymulujący)
Zastosowanie apitoksyny w leczeniu
Jad pszczeli był i jest nadal stosowany w medycynie naturalnej do leczenia reumatoidalnego zapalenia stawów (działanie przeciwzapalne), chorób reumatycznych, dny moczanowej, neuralgii i stwardnienia rozsianego.
Przed zastosowaniem nalewki, czy zastrzyków z jadem pszczelim najlepiej wykonać testy alergiczne w celu wykluczenia lub potwierdzenia uczulenia. Tak jest najbezpieczniej. Powinno odbywać się to pod kontrolą lekarza. Maści, żele z apitoksyną jeśli chcecie stosować na własną rękę to wcześniej należy przeprowadzić przeprowadzić próbę uczuleniową (odrobinę maści rozsmarować na przedramieniu i odczekać 24 godziny - po tym czasie obejrzeć skórę, jeśli nie ma żadnych objawów uczulenia to można zastosować). Oczywiście u osób u których uczulenie występuje nie wolno stosować tego typu środków.
Oczywiście kosmetologia (nie chcąc być w tyle za medycyną) też postanowiła wykorzystać jad pszczeli, a niektórzy porównują jego działanie do botoksu. Póki co niewiele jest niezależnych badań klinicznych, które potwierdzałyby jego działanie anty- aging. Co ważniejsze należy pamiętać że jest silnym alergenem. Kremy tego typu mają poprawiać elastyczność skóry, ujednolicać koloryt, ujędrniać, wygładzać drobne linie i zmarszczki, poprawiać nawilżenie, pobudzać skórę do produkcji kolagenu i elastyny, skóra ma być rozświetlona i odżywiona.
Brzmi to wszystko pięknie, ale dopóki nie będzie potwierdzonego działania to zastanawiam się czy warto ( 1 g jadu od producenta z Nowej Zelandii kosztuje ponad 300 dolarów). No i mnie osobiście trochę przeraża toksyczność i możliwość wystąpienia uczulenia. Jestem pewna, że bez wykonania testów alergicznych nie zdecydowałabym się na takie testowanie, a Wy co o tym myślicie?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz