Opis strony

Super piękna to blog o tematyce prozdrowotnej. Opisuje bardzo dokładnie problemy z jakimi spotykają się kobiety. Doradzam jak pozbyć się cellulitu? Po co wykonywać peeling? Dowiesz się tutaj czym są i jak powstają zmarszczki. Możesz przeczytać o przyczynach powstawania i metodach usuwania rozstępów. Na blogu znajdziesz informację jak leczyć trądzik różowaty? Powinny zainteresować Cię podstawowe informację dotyczące naszej odporności. Jest też coś dla mężczyzn, niekoniecznie przyjemnego jak temat łysienia. Na koniec polecam coś miłego czyli dlaczego warto się śmiać i dlaczego uśmiech kosztuje mniej od elektryczności a daje więcej światła?

Belka Mega Flavon

Glinki kosmetyczne: kaolin (glinka kaolinowa) i bentonit.

fot. Mislav Marohnić

Glinka


Glinki są częstym i pożądanym przez klientki składnikiem maseczek kosmetycznych. Glinka zawiera makroelementy  (krzem magnez, wapń, glin, żelazo, fosfor) oraz mikroelementy (selen, cynk, miedź, molibden). Maseczki z ich zawartością cieszą się dużą popularnością, można je stosować zarówno na twarz jak i na ciało. W zależności od rodzaju cery stosuje się glinkę białą (kaolin) lub glinki: czerwoną, żółtą i zieloną. Wszystkie one mają właściwości oczyszczające skórę, absorpcyjne (wchłaniają zanieczyszczenia i substancje toksyczne), bakteriobójcze, zabliźniające (gojące), stymulujące funkcje obronne organizmu (skóry), a ponadto skutecznie uzupełniają niedobory minerałów występujące w strukturach skóry (właściwości remineralizujące). Po zastosowaniu maseczek z glinką skóra jest gładka, świeża i aksamitna w dotyku. Natomiast bentonit ze względu na swoje właściwości żelujące często stanowi bazę maseczek kosmetycznych.

Kaolin (glinka kaolinowa, biała)


Kaolin - inne popularne nazwy: glinka biała, porcelanowa, kaolinit, bolus alba. Glinka kaolinowa zawiera m.in krzem, wapń, magnez, żelazo, potas i sód. Zawiera duże ilości glinu (około 38%) dzięki czemu cechuje się dość łagodnym działaniem. Oczyszczona glinka kaolinowa jest biała, nierozpuszczalna w wodzie, tłuszczach ani w alkoholu. Wysoko rozdrobniona glinka dobrze wiąże wodę, tworzy z nią roztwory koloidowe. W zależności od tego w jakiej ilości woda występuje w mieszaninie kaolin może być plastyczny, mazisty, aż wreszcie może tworzyć pienistą zawiesinę. Kaolin łatwo się barwi i ma dobrą przyczepność do skóry. W maseczkach kosmetycznych najczęściej stosowany jest uwodniony krzemian glinu.

Kaolin (glinka biała) - właściwości



Kaolin wykazuje właściwości:
- przeciwzapalne;
- ściągające;
- zabliźniające;
- poprawia mikrokrążenie;
- oczyszcza i łagodnie ściąga pory;
- stymuluje wydzielanie płaszcza tłuszczowego skóry;
- wpływa uspokajająco i kojąco na cerę wrażliwą, suchą, delikatną i zmęczoną;
- wycisza grę naczyniową;
- odświeża, odżywia i wygładza cerę;

Do jakiej cery polecane są preparaty z glinką białą?

Preparaty z glinką białą dedykowane są szczególnie posiadaczkom cery:
- suchej,
- wrażliwej;
- normalnej;

Glinka biała (kaolin) - zastosowanie w preparatach kosmetycznych


Kaolin znajduje zastosowanie w preparatach kosmetycznych tj:
- maseczki oczyszczające i ściągające dla cery normalnej, suchej i wrażliwej (należy przestrzegać czasu podanego na opakowaniu - zbyt długie przetrzymywanie może zaburzać oddychanie komórkom skóry, natomiast zbyt częste stosowanie może zaburzyć gospodarkę lipidową naskórka);
- zasypki dla niemowląt i osób obłożnie chorych (w pielęgnacji odleżyn);
- stanowi bazę licznych pudrów, cieni, pigmentów i szminek;
- składnik mydeł i beztłuszczowych zmywaczy (emulgator w proszku);
- składnik maseczek (baza) i pudrów płynnych;


Glinka czerwona


Glinka czerwona inaczej bolus rubra. Jest odmianą glinki białej, która jest bogata w tlenek żelaza. W swym składzie zawiera ona duże ilości krzemu, żelaza, aluminium (glinu), wapnia i manganu.

Dla kogo są dedykowane maseczki z glinką czerwoną?

Glinka ta znajduje zastosowanie w maseczkach zarówno dla cery tłustej i mieszanej jak i delikatnej oraz wrażliwej. Stosowanie maseczek z glinką czerwoną zapobiega rozszerzaniu naczynek (teleangiektazjom), leczy i łagodzi objawy trądziku różowatego oraz delikatnie ściąga pory. Po zabiegu skóra jest aksamitna i wygładzona.

Glinka czerwona jest także powszechnie stosowana jako pigment m.in. w szminkach, pudrach czy różu.

Glinka żółta


Skład glinki żółtej zbliżony jest do składu glinki czerwonej, z tą różnicą że zawiera jeszcze więcej żelaza. Także działanie glinki żółtej jest podobne do czerwonej. Maseczka z glinką żółtą łagodnie oczyszcza skórę, obkurcza rozszerzone pory oraz uzupełnia niedobory składników mineralnych w skórze.

Kto powinien stosować maseczki z glinką żółtą?

Ten rodzaj glinki wykorzystuje się do maseczek szczególnie dla cery tłustej i ziemistej (o szarym kolorycie), a także normalnej i wrażliwej.

Glinka zielona


Glinka zielona tzw. illit,  pochodzi ze skał krzemionkowo- aluminowych. Ma bardzo bogaty skład, zawiera bowiem około 20 różnych soli mineralnych, wśród których można wyróżnić związki m.in. krzemu, magnezu, sodu, potasu, fosforu, wapnia, selenu, cynku, molibdenu czy kobaltu.

Glinka zielona - dla kogo polecana?

Preparaty z glinką zieloną polecane są do pielęgnacji cery trądzikowej, łojotokowej, tłustej, ze skłonnością do wyprysków, a także z łuszczycą i egzemą. W domowym leczeniu może też być pomocna w przypadku drobnych oparzeń, skaleczeń, czy też np. ukąszeń komara.

Glinka zielona - działanie


Glinka zielona wykazuje działanie:
- oczyszczające;
- dezynfekujące (odkażające);
- gojące;
- ściągające;
- odżywcze i remineralizujące;
- pielęgnujące i regenerujące;
- przeciwzmarszczkowe;
- wzmacnia skórę;
- wygładza, uelastycznia skórę;

Glinka ta znajduje zastosowanie w kremach i maseczkach kosmetycznych.
Kremy na bazie glinki zielonej wygładzają ślady po trądziku, zapobiegają rozszerzaniu naczynek, odbarwiają drobne przebarwienia oraz łagodzą stany zapalne.
Maseczki na bazie glinki zielonej oczyszczają skórę (wchłaniają zanieczyszczenia i substancje toksyczne), zaopatrują skórę w składniki mineralne, pomagają w zapobieganiu i usuwaniu wykwitów skóry, ujędrniają skórę i spłycają drobne zmarszczki.

Bentonit


Bentonit to  krzemian glinowo- magnezowy lub uwodniony glinokrzemian magnezowy. Występuje w postaci białego, beżowego lub żółtawego proszku - kolor jest uzależniony od zawartości żelaza. W sprzedaży znajduje się oczyszczony koloidalny roztwór, znany pod nazwami np. Bentone, Montmorillonit, Veegum. Ma właściwości tiksotropowe tzn. daje roztwory koloidowe o dużej lepkości.

Bentonit - zastosowanie

Bentonit:
- Stosuje się go jako emulgator i stabilizator zawiesin oraz emulsji typu o/w w preparatach kosmetycznych tj np. maseczki, środki do kąpieli, mydła;
- stosowany jako baza licznych maseczek kosmetycznych - w większych stężeniach dobrze żeluje i doskonale chłonie wodę (powiększając swoją objętość);
- stosowany jako absorbent w pudrach, maseczkach, zasypkach, kremach - łatwo chłonie barwniki nieorganiczne i daje trwałe zawiesiny kryjące i barwiące.

Stosując maseczki bentonitowe należy pamiętać, aby nigdy nie przedłużać podanego w przepisie czy na opakowaniu czasu aplikacji (zapamiętaj!- skóra pod warstwą żelu bentonitowego nie oddycha prawidłowo).



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza