![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh4CpZcv9ndGMkDWfx73nUUusp3piHRYaBg07Ifky3O_T3YurcilrNTOQNhRjGq5jwiyPZTsfjzdFx5H6ml8y5owd5vq9IRLYxJtg31Zulii7rknAoNsnWmrji59gPoxE411-eSRhsBisWw/s1600/Perfume+atomizer_flickr_Vetiver+Aromatics_(CC%2BBY-SA%2B2.0).jpg) |
fot. Vetiver Aromatics |
Ogromna większość substancji zapachowych jakie stosuje się w produkcji perfum pochodzi ze świata roślinnego - są to głównie olejki eteryczne, pozyskiwane z różnych części roślin (np. kwiatów, liści, korzeni) lub też z balsamów oraz żywic. Oczywiście część substancji zapachowych można też wytworzyć syntetycznie. W wysokiej klasy perfumach stosuje się także naturalne substancje zapachowe pochodzenia zwierzęcego tj. ambra, piżmo, cywet lub kastoreum. W jakim celu są stosowane? Każda z nas kupując perfumy chce, aby ich piękna woń utrzymywała się na skórze jak najdłużej i właśnie w tym celu stosuje się wyżej wymienione składniki.
Utrwalacze zapachu
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEghHxffBaOWVxWsEEr4Slgn8AiC9yeDK1GlBLgmo2t8Ei5qZUDvdV6igrqvl0jmbRjopsAvvJWX4-c3-gz3F2dFRVBklCCbiEhJye4uHdKwYoRcy6UqgUeboAhpqdeqwK-gMzWhs6i0MLtg/s1600/Perfume_flickr_Jonatas+Cunha_(CC%2BBY-SA%2B2.0).jpg) |
fot. Jonatas Cunha |
Utrwalacze są wykorzystywane w produkcji perfum, a ich rolą jest zapobieganie zbyt szybkiemu ulatnianiu się zapachów. Są one stosowane w bardzo niewielkich ilościach. Wśród jednych z najlepszych utrwalaczy zapachów można wymienić substancje pochodzenia zwierzęcego tj. piżmo, ambra, cybet, kastoreum. Każdy z tych składników jest wydzieliną gruczołów różnego gatunku zwierząt. Wszystkie te substancje łączy jedna cecha - bardzo mocny zapach własny (niekoniecznie jest to zapach przyjemny - w mocnym stężeniu pachną wręcz nieprzyjemnie). Ze względu na trudność w pozyskiwaniu są one bardzo drogie i coraz rzadziej stosowane w przemyśle perfumeryjnym (używane zazwyczaj tylko przez renomowanych producentów perfum).
Ambra
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiPeoQt393-2x_R-HY8tl7UwKaouMb0mzPd3G32_W9-OF0b1fGMx1WGOIEX0WNgSArDLwIoyAeVr12xLehUZdSSN4Ob7HG-NdMXJuSU61ie_B1VtOESVbdmfGmmmVik8rliDX_3XAqII8F5/s1600/kaszalot_flickr_Amila+Tennakoon_(CC%2BBY%2B2.0).jpg) |
fot. Amila Tennakoon |
Ambra jest wydzieliną z przewodu pokarmowego kaszalota (patologiczna wydzielina z gruczołów żołądkowych i jelitowych), która najprawdopodobniej powstaje w wyniku niestrawności u tego gatunku wieloryba. Najczęściej jest wyrzucana na brzeg (wybrzeże) oceanu w postaci różnokształtnych brył o różnej wielkości (waga 1-20 kg). Najczęściej występuje w kolorze: szarym, żółtawym lub brązowym. Ma konsystencję wosku, w temperaturze wrzenia wody staje się płynna. Dobrze rozpuszcza się w tłuszczach, słabiej w alkoholu. Głównym składnikiem odpowiedzialnym za zapach jest ambreina.
Ośrodkami w których najczęściej pozyskiwano ambrę były: wybrzeża Nowej Zelandii i Australii.
Zapach ambry - jest porównywalny do zapachu końskiego potu lub zapachu morza. Zapach ten powstaje w procesie oksydacji, ponieważ czysta ambra jest pozbawiona zapachu.
Obecnie naturalna ambra jest praktycznie nieosiągalna (ze względu na zagrożenie wymarciem kaszalotów). W wielu krajach stosowanie ambry jest zakazane ze względu na ochronę kaszalotów.
Wytwarzane są jej substytuty syntetyczne lub roślinne (z hibiskusa). Jako zamiennik ambry w przemyśle perfumeryjnym najczęściej stosuje się żywicę - ladanum.
Piżmo
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg6HlK5GVRrUgUgp5hbrwatCIXqGMOt5BwQbqVl2C6iAXHJRzzAVLo615ANT3SzHIBovAogufPXEvaSqtXFjB6MvbaMgCpqwZI-C52ZQps0Orul_YNMROozb3ixZFEGo_QdPbOgJDe3k-G7/s1600/Pi%C5%BCmowiec_flickr_Peter+Halasz_(CC%2BBY-SA%2B2.0).jpg) |
fot. Peter Halasz |
Piżmo jest wydzieliną z gruczołów okołoodbytniczych piżmowca (jest to azjatycki ssak z rodziny jeleniowatych). Jego pozyskiwanie odbywa się podczas zabiegu operacyjnego - zwierzęta nie są zabijane. Naturalne piżmo ma silny zapach amoniaku i jest kruchą masą. Najważniejszym składnikiem piżma jest muskon.
Substancje o zapachu piżma są pozyskiwane także od innych zwierząt: piżmaka, skunksa, woła piżmowego (piżmowół) oraz kaczki piżmowej. Substancje te bywają uważane za afrodyzjaki.
Piżmo jest jedną z najintensywniejszych i najtrwalszych substancji zapachowych.
Obecnie naturalne piżmo jest zastępowane substancje syntetyczne tzw. piżmo sztuczne. Mają one gorszą jakość zapachową niż naturalne piżmo zwierzęce.
Kiedyś piżmo było dodawane do zapraw murarskich - jego zapach można poczuć jeszcze dzisiaj w wielu meczetach.
Kastoreum
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjyxQga3-HXxTVbTohwYjOTZWZBQzKTmtX0KEV2sPnefeI7aypDZsY6RzvhasJ0kRSajS5aiT7pMmTU5ZOp9OSGMAuIrvhrn2224xLTDLB-z5CJRVU6LcFigRL8Ecn0NN3N47diiamC0rkz/s1600/b%C3%B3br+kanadyjski_flickr_Cliff_(CC%2BBY%2B2.0).jpg) |
fot. Cliff |
Kastoreum to wysuszony na czerwonobrązowy proszek strój bobra. Kastoreum jest wydzieliną gruczołów analnych bobrów: syberyjskiego i kanadyjskiego (służy im ona do natłuszczania futra i znaczenia terytorium). Każdy osobnik (obu płci) posiada parę gruczołów produkujących castoreum, w pobliżu których znajduje się parę worków w których ta wydzielina się zbiera. Worki w których znajduje się wydzielina znajdują się w okolicy organów płciowych (są z nimi połączone). Wydzielina ma kolor żółto- brązowy (zawiera intensywnie pachnące olejki eteryczne, woski i żywice). Worki z wydzieliną są suszone i wędzone.
Alkoholowe wyciągi kastoreum mają nadać perfumom erotyczny cierpki zapach.
Dawniej kastoreum było stosowane w medycynie jako panaceum oraz w przemyśle spożywczym jako "naturalny aromat".
Cybet (cywet)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgeX-Dcxe2l5gNerZyXLXvHZECh37CiAB55ICQeCC_3e1kLwUyGWQNaNM6LWVM8W8cwOgVT3BbZDXCdbQ44CdX6Z-4TUWjK86M1qqOIJSs1QmkF8pjlF1xWd_BFkNV1qU7AZe0lfvhpzsaU/s1600/wiwera_flickr_tontantravel_(CC%2BBY-SA%2B2.0).jpg) |
fot. tontantravel |
Cybet to ekstrakt z wysuszonych gruczołów okołoodbytniczych pochodzący od ssaków z rodziny wiwerowatych (zwanych cywetami lub cybetami) np. od kotów abisyńskich żyjących w Afryce i Azji (tam można go kupić). Ma postać żółtej lub brązowej wydzieliny o konsystencji masła. Za jej zapach odpowiadają głównie cybeton i skatol. Metody pozyskiwania tej wydzieliny od zwierząt są okrutne (niehumanitarne). Obecnie niestety nie ma możliwości zastąpienia go substancjami syntetycznymi lub roślinnymi.
Cybet zaliczany jest do feromonów.
Niewielka ilość cybetu i piżma jest stosowana w perfumerii do nut zapachowych: słodkich i ciężkich pudrowych nut zapachowych. Mają one nasilić erotyczne działanie zapachu.
Wszystkie powyżej opisane substancje mają bardzo przenikliwą woń, jednak po rozcieńczeniu pachną bardzo przyjemnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz