Opis strony

Super piękna to blog o tematyce prozdrowotnej. Opisuje bardzo dokładnie problemy z jakimi spotykają się kobiety. Doradzam jak pozbyć się cellulitu? Po co wykonywać peeling? Dowiesz się tutaj czym są i jak powstają zmarszczki. Możesz przeczytać o przyczynach powstawania i metodach usuwania rozstępów. Na blogu znajdziesz informację jak leczyć trądzik różowaty? Powinny zainteresować Cię podstawowe informację dotyczące naszej odporności. Jest też coś dla mężczyzn, niekoniecznie przyjemnego jak temat łysienia. Na koniec polecam coś miłego czyli dlaczego warto się śmiać i dlaczego uśmiech kosztuje mniej od elektryczności a daje więcej światła?

Belka Mega Flavon

Olej jojoba - właściwości i zastosowanie w kosmetyce. Olej jojoba kosmetyk dla cery suchej i tłustej.

fot. Ken Bosma
Pomimo nazwy jojoba (Simondsja kalifornijska) nie jest olejem lecz płynnym woskiem. Otrzymywany jest on z nasion krzewu Simmondsia chinensis i Simmondsia californica znajdujących się wewnątrz około 2 centymetrowych owoców. Kiedyś jojoba stosowana była przy chorobach skóry i do leczenia ran, obecnie zaś jest często wykorzystywanym składnikiem kosmetyków do pielęgnacji skóry i włosów. Dzięki dużemu powinowactwu do ludzkich tkanek olej ten świetnie się wchłania, nie pozostawiając tłustego filmu na powierzchni skóry (po zastosowaniu skóra nie świeci się). Cechuje go wręcz niespotykana odporność na jełczenie - można więc przechowywać go bezpiecznie w stanie niezmienionym przez wiele wiele lat. Olej jojoba zachowuje stabilność nawet w bardzo wysokich (wręcz ekstremalnych) temperaturach (300 C). Jojobę najlepiej przechowywać w temperaturze pokojowej, bez dostępu światła i powietrza (najlepiej w butelce z ciemnego np. bursztynowego szkła). Posiada zbliżone właściwości do oleju z wieloryba.

Olej jojoba - skład


Podstawowymi składnikami oleju jojoba są nasycone i nienasycone alkohole oraz nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe. Wśród głównych składników można wyróżnić:

- palmitynian cetylu;
- wyższe alkohole alifatyczne;
- fitosterole;
- witaminy A, E (antyoksydanty, opóźniają procesy starzenia i powstawanie zmarszczek) i F (czyli NNKT- niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe);
- skwalen (składnik występujący w płaszczu tłuszczowym skóry, wykazuje właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze);

Olej jojoba - właściwości:

Olej jojoba ma wiele cennych właściwości, m.in.
fot. Jason Rogers
- natłuszczające;
- odżywcze;
- zmiękcza i nawilża skórę;
- wzmacnia warstwę  lipidową cementu międzykomórkowego w naskórku (ogranicza przeznaskórkową utratę wody TEWL) - reguluje wilgotność skóry;
- wygładza i uelastycznia naskórek;
- łagodzi stany zapalne (przeciwzapalne);
- reguluje wydzielanie sebum;
- ma działanie antybakteryjne;
- stanowi ochronę przed promieniowaniem UV;
- wykazuje działanie kondycjonujące - zarówno dla skóry jak i włosów (hamuje wypadanie włosów i zmniejsza ich przetłuszczanie);
- dobry nośnik innych składników aktywnych zawartych w preparacie kosmetycznym;
Jojoba nie uczula i nie podrażnia!!!

Olej jojoba - dla kogo?


Jojoba może być z powodzeniem stosowany przez osoby ze skórą tłustą, trądzikową (hamuje nadmierne wytwarzanie łoju i namnażanie się bakterii),  suchą (jojoba niejako zastępuje naturalne sebum) jak i wrażliwą (łagodzi podrażnienia). Polecany także dla posiadaczek skóry dojrzałej, a także zrogowaciałej. Pomaga w ochronie przed czynnikami zewnętrznymi (mróz, wiatr, słońce).
Poleca się go do stosowania w profilaktyce rozstępów (uelastycznia i wzmacnia skórę), jest składnikiem preparatów na rozstępy, także dla kobiet w ciąży.

Rodzaje oleju jojoba dostępne w sprzedaży:

- olej jojoba rafinowany - bezzapachowy o jasnozłotym kolorze. Sprawdza się wyśmienicie jako olejek do masażu oraz utrwalacz do kosmetyków.
- olej jojoba tłoczony na zimno -  ma bursztynową barwę i lekko orzechowy zapach. W temperaturze pokojowej jest płynny, po schłodzeniu twardnieje i matowieje. Bardzo dobrze sprawdza się jako naturalny kosmetyk (do pielęgnacji skóry twarzy, dłoni stóp, ciała zamiast balsamu).

Zastosowanie oleju jojoba w kosmetyce:

Olej jojoba ma liczne zastosowania w kosmetyce.
- można stosować go bezpośrednio na skórę bez rozcieńczania (najlepiej stosować go na wilgotną skórę - świetnie natłuszcza, skóra po zastosowaniu jest gładka, aksamitna w dotyku, pomaga utrzymać właściwy poziom nawilżenia w naskórku);
- można go stosować do olejowego oczyszczania twarzy;
- świetnie sprawdza się w pielęgnacji dłoni i stóp;
- składnik kremów do twarzy;
- składnik balsamów, mleczek i emulsji do pielęgnacji ciała;
- używany także w kosmetyce kolorowej - składnik szminek;
- stosowany w preparatach przeciwtrądzikowych;
- szampony i odżywki do włosów (nadaje im połysk);
- jako nośnik zapachów w perfumach;

Na podstawie własnych doświadczeń mogę potwierdzić pozytywne działanie oleju jojoba (kupiłam go  jako składnik do zrobienia kremu, ale zaczęłam go stosować w czystej formie do pielęgnacji ciała). Stosowany w czystej formie bez rozcieńczenia na wilgotną skórę pozostawia ją bardziej gładką i aksamitną niż niejeden balsam. Dla mnie jest szczególnie przydatny zimą, kiedy obserwuję intensywniejsze przesuszenie skóry. A jakie są Wasze doświadczenia z olejem jojoba?

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza