Opis strony

Super piękna to blog o tematyce prozdrowotnej. Opisuje bardzo dokładnie problemy z jakimi spotykają się kobiety. Doradzam jak pozbyć się cellulitu? Po co wykonywać peeling? Dowiesz się tutaj czym są i jak powstają zmarszczki. Możesz przeczytać o przyczynach powstawania i metodach usuwania rozstępów. Na blogu znajdziesz informację jak leczyć trądzik różowaty? Powinny zainteresować Cię podstawowe informację dotyczące naszej odporności. Jest też coś dla mężczyzn, niekoniecznie przyjemnego jak temat łysienia. Na koniec polecam coś miłego czyli dlaczego warto się śmiać i dlaczego uśmiech kosztuje mniej od elektryczności a daje więcej światła?

Belka Mega Flavon

Kwasy owocowe AHA. Kwas mlekowy, cytrynowy, jabłkowy i winowy

Kwas mlekowy


Naturalnym źródłem kwasu mlekowego jest głównie kwaśne mleko, a także maślanka, jogurt, jabłka, pomidory i piwo. Kwas mlekowy jest kwasem nietoksycznym, a wręcz jednym z naszych metabolitów (mięśni i skóry). Roztwory wodne kwasu mlekowego mają różne pH, które jest uzależnione od stężenia kwasu np. wodny roztwór o stężeniu 90% ma pH 0,5, natomiast roztwór 5% ma pH 1,8. Cząsteczka kwasu mlekowego jest większa od cząsteczki kwasu glikolowego dlatego wykazuje bardziej powierzchowne działanie, pKa wynosi 3,85. Kwas wykazuje działanie typowe dla AHA. Posiada właściwości złuszczające, nawilżające, przeciwstarzeniowe i wygładzające, ponadto obniża pH skóry. Peeling mlekowy polecany dla osób ze skórą wrażliwa. Peeling ten najlepiej wykonywać w serii 4-6 zabiegów.


Kwas mlekowy w kosmetyce - zastosowanie


Kwas mlekowy jak i pozostałe kwasy ma niebagatelną rolę w kosmetyce. Już w starożytnym Egipcie kwas mlekowy był nieświadomie stosowany przez Kleopatrę podczas gdy brała ona kąpiele w kwaśnym mleku. Kwas mlekowy jest składnikiem wielu kosmetyków do pielęgnacji skóry twarzy, ciała, a nawet okolic intymnych i wskazany jest do stosowania w przypadku praktycznie każdego rodzaju cery. W zależności od potrzeb (działania) występuje on w liniach preparatów kosmetycznych w różnych stężeniach. Kosmetyki zawierające kwas mlekowy zazwyczaj mają działanie lekko złuszczające, rozjaśniające przebarwienia, wspomagające leczenie trądziku, pomagające utrzymać naturalne pH skóry, a także spłycające delikatne zmarszczki.

Właściwości i efekty stosowania kwasu mlekowego

Stosowanie peelingu kwasem mlekowym oraz kosmetyków z jego zawartością daję następujące rezultaty:
- normalizacja procesów rogowacenia;
- pomaga utrzymać fizjologiczną kwasowość skóry;
- stymuluje syntezę ceramidów, zwiększa ilość glikozaminoglokanów (GAG);
- poprawa nawilżenia i uwodnienia skóry;
- poprawia strukturę i koloryt skóry;
- stymuluje produkcję kolagenu i elastyny;
- poprawa struktury kolagenu;
- poprawa elastyczności i jędrności skóry;
- rozjaśnienie i rozświetlenie skóry;
- odblokowuje pory, reguluje wydzielanie łoju i działa antybakteryjnie - pomocny w leczeniu trądziku;
- działa wybielająco;
- zapobiega powstawaniu zmian zapalnych w mieszkach włosowych;

Wskazania do peelingu kwasem mlekowym

Głównymi wskazaniami do wykonania peelingu kwasem mlekowym są:
- przebarwienia (melasma);
- trądzik;
- skóra przesuszona, łuszcząca się;
- objawy fotostarzenia (zmarszczki, wiotkość skóry, przebarwienia);
- wrastające włoski (np. na łydkach);


Kwas jabłkowy, cytrynowy i winowy


Kwas jabłkowy występuje w jabłkach, pigwie i agreście. Nie wykazuje toksyczności. Ma mniejsze znaczenie od innych kwasów AHA w kosmetologii. Czasami występuje w peelingach w połączeniu z kwasem salicylowym (BHA).
Kwas winowy jest otrzymywany na drodze fermentacji z winogron. Jest nietoksyczny. Ze względu na swą dość słabą moc obecnie częściowo stracił na znaczeniu. Doceniany był już dwa tysiące lat temu ze względu korzystny i odmładzający wpływ na skórę.
Kwas cytrynowy - jego najbogatszym źródłem są cytryny, można go znaleźć także w owocach cytrusowych, soku z buraków, winie i mleku. Posiada właściwości charakterystyczne dla AHA. Zwykle stosuje się go w peelingach rozjaśniających jako jeden ze składników. Rozjaśnia przebarwienia różnego pochodzenia np. kwas cytrynowy w peelingu złożonym z kwasem mlekowym i salicylowym.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza