Opis strony

Super piękna to blog o tematyce prozdrowotnej. Opisuje bardzo dokładnie problemy z jakimi spotykają się kobiety. Doradzam jak pozbyć się cellulitu? Po co wykonywać peeling? Dowiesz się tutaj czym są i jak powstają zmarszczki. Możesz przeczytać o przyczynach powstawania i metodach usuwania rozstępów. Na blogu znajdziesz informację jak leczyć trądzik różowaty? Powinny zainteresować Cię podstawowe informację dotyczące naszej odporności. Jest też coś dla mężczyzn, niekoniecznie przyjemnego jak temat łysienia. Na koniec polecam coś miłego czyli dlaczego warto się śmiać i dlaczego uśmiech kosztuje mniej od elektryczności a daje więcej światła?

Belka Mega Flavon

Peeling kwasem salicylowym. Kwas salicylowy - właściwości i zastosowanie w kosmetyce.

Kwas salicylowy w kosmetyce

Kwas salicylowy jest beta hydroksykwasem (BHA). Naturalnym źródłami kwasu salicylowego są: kora wierzby, maliny i liście brzozy. Kwas salicylowy syntetycznie pozyskiwany jest z fenolu, ma on postać substancji krystalicznej, bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie, alkoholu etylowym czy glicerynie. Jego działanie na skórze jest uzależnione głównie od stężenia. pKa kwasu salicylowego wynosi 2,97. Kwas salicylowy jest jedynym składnikiem peelingu salicylowego, ale często kwas ten jest także jednym ze składników peelingów złożonych (np. roztworu Jessnera czy Weekend Peel), ponieważ poprawia wchłanianie innych substancji. Kwas ma charakter lipofilowy, przenika do gruczołów łojowych i reguluje ich pracę. Kwas salicylowy w stężeniach do 30% jest dobrze tolerowany przez skóry o fototypie I - VI (stosowany w stężeniach 20-30%). Działa łagodniej niż kwasy AHA (rzadko pojawiają się efekty uboczne), może być alternatywą dla osób, które nie tolerują AHA lub osób ze skórą wrażliwą.


Jak przebiega zabieg kwasem salicylowym?


Zabieg kwasem salicylowym jest szybki i łatwy do wykonania, gdyż nie wymaga wykonania neutralizacji. W czasie zabiegu pojawia się pieczenie i rumień, które czasem mogą być dość intensywne. Przez kolejne kilka dni po zabiegu występuje umiarkowane złuszczanie skóry.  Peeling tym kwasem może być wykonany jako pojedynczy zabieg lub w serii najlepiej 4 - 6 zabiegów wykonywanych co 2 - 4 tygodnie.


Kwas salicylowy - właściwości

Zastosowanie kosmetyków z zawartością nawet 1 - 2% kwasu salicylowego warunkują jego właściwości bakteriostatyczne, antyseptyczne, przeciwgrzybicze, przeciwzapalne i przeciwzaskórnikowe (komedolityczne). W wyższych stężeniach kwas salicylowy wykazuje działanie keratolityczne. Ze względu na swoje właściwości kwas salicylowy jest pomocny w leczeniu trądziku. Kwas salicylowy działa łagodniej od kwasów owocowych, podczas jego stosowania rzadziej też występują efekty uboczne tj. szczypanie, pieczenie czy też nadmierne złuszczanie naskórka.

Efekty działania kwasu salicylowego

Stosowanie kwasu salicylowego oraz wykonanie peelingu tymże kwasem daje następujące rezultaty:
- reguluje wydzielanie łoju (działanie sebostatyczne);
- obkurcza rozszerzone pory skóry;
- w stężeniach do 10% ma działanie keratoplastyczne, powyżej 10% keratolityczne (złuszczające);
- działanie komedolityczne (przeciwzaskórnikowe) - oczyszcza skórę (odblokowuje pory), wspomaga usuwanie zaskórników, zapobiega powstawaniu wyprysków;
- przyspiesza okres gojenia ognisk zapalnych i podrażnień np. w trądziku;
- redukuje przebarwienia;
- stymuluje odnowę komórkową skóry i zwiększa jej napięcie;
- poprawia nawilżenie skóry;
- rozjaśnia i wygładza cerę;
- zapobiega wrastaniu włosków po depilacji;
- zmniejsza płytkie blizny potrądzikowe;


Wskazania do peelingu kwasem salicylowym

Peeling kwasem salicylowym jest szczególnie polecany w następujących przypadkach:
- trądzik pospolity - postać zaskórnikowa i grudkowo- krostkowa (zarówno przy zmianach zapalnych jak i niezapalnych - dzięki właściwościom bakteriostatycznym można go stosować w przypadku aktywnego trądziku) ;
- trądzik różowaty
- przebarwienia pozapalne i melazma;
- blizny typu zanikowego (np. potrądzikowe);
- uszkodzenia słoneczne: objawy fotostarzenia czyli zmarszczki, rogowacenie;
- zmiany barwnikowe np. piegi, plamy soczewicowate, ostuda;
- skóra mieszana, tłusta (łojotokowa), z zaskórnikami i rozszerzonymi porami;
- skóra sucha i atopowa;
- zapalenie mieszków włosowych (zapobiega wrastaniu włosków po depilacji) i rogowacenie okołomieszkowe;
- stymulacja skóry (pobudzenie do działania fibroblastów);

Przeciwwskazania do peelingu kwasem salicylowym

Najważniejsze przeciwwskazania do wykonania peelingu kwasem salicylowym to:
- ciąża i karmienie piersią;
- alergia i nadwrażliwość na kwas salicylowy i salicylany;
- aktywne infekcje skóry;
- do 6 miesięcy od zakończenia kuracji doustnej izotretynoiną;

W czasie stosowania kuracji (serii peelingów czy kosmetyków z kwasem salicylowym) nie należy korzystać z solarium ani opalać się na słońcu. Bezwzględnie należy stosować filtry z wysokim poziomem protekcji.

Kwas salicylowy często bywa kojarzony  z innymi kwasami jak np. glikolowym, pirogronowym czy retinowym.
Peeling złożony (np. mesopeel azelan): kwas salicylowy i kwas azelainowy (ogranicza powstawanie przebarwień, redukuje przebarwienia, ogranicza rumień, działanie antyoksydacyjne). Jest to dobry środek do usuwania odległych następstw ciężkich odmian trądziku pospolitego, polecany m.in. przy trądziku (w stanie zapalnym i niezapalnym - poza głębszymi zmianami guzkowo- torbielowymi gdzie stosuje się leczenie farmakologiczne), melasmie, fotostarzeniu.



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza