Opis strony

Super piękna to blog o tematyce prozdrowotnej. Opisuje bardzo dokładnie problemy z jakimi spotykają się kobiety. Doradzam jak pozbyć się cellulitu? Po co wykonywać peeling? Dowiesz się tutaj czym są i jak powstają zmarszczki. Możesz przeczytać o przyczynach powstawania i metodach usuwania rozstępów. Na blogu znajdziesz informację jak leczyć trądzik różowaty? Powinny zainteresować Cię podstawowe informację dotyczące naszej odporności. Jest też coś dla mężczyzn, niekoniecznie przyjemnego jak temat łysienia. Na koniec polecam coś miłego czyli dlaczego warto się śmiać i dlaczego uśmiech kosztuje mniej od elektryczności a daje więcej światła?

Belka Mega Flavon

Alantoina - właściwości i zastosowanie. Alantoina - środek który łagodzi i koi podrażnienia.

Alantoina


Alantoina to popularny składnik kremów i maści o działaniu łagodzącym i kojącym, kryjący się pod nazwą INCI: Allantoin. Jej działanie zostało odkryte w czasie I wojny światowej. Alantoina jest organicznym związkiem chemicznym, produktem przemiany białkowej - heterocykliczną pochodną mocznika. Powstaje na skutek utlenienia kwasu moczowego enzymem urykazą - należy do grupy ureidów (u człowieka, psów i małp zdolność do wytwarzania urykazy zanikła, a urykaza jest niezbędna do rozkładu kwasu moczowego na alantoinę i dwutlenek węgla). Alantoina powstaje wszędzie tam gdzie zachodzą częste podziały komórkowe prowadzące do rozrostu tkanek (np. w płynie owodniowym). Jest ona uważana za substancję pobudzającą podziały i wzrost komórek.

Alantoina - właściwości. Jak wygląda alantoina?


Naturalnie alantoina występuje w roślinach, najbogatszym jej źródłem są m.in  z: korzeń żywokostu, łupiny owoców kasztanowca, kiełki zbóż, rośliny strączkowe (z rodziny motylkowych), łuski ryżu, gdzie jest wytwarzana naturalnie podczas procesów metabolicznych zachodzących przy udziale bakterii brodawkowych.
Alantoina powszechnie stosowana w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym to produkt syntetyczny wytwarzany w laboratoriach. Alantoina to bezwonny, biały lub bezbarwny, krystaliczny proszek, słabo rozpuszczalny w wodzie, a jeszcze słabiej w alkoholu (etanolu), stabilny w roztworach o pH 4-8. Wrażliwy na światło, wysoką temperaturę i środowisko zasadowe (ulega niszczeniu, rozpada się) o silnych właściwościach higroskopijnych. Wzór chemiczny alantoiny to: C4H6N4O3.




Najważniejsza zaleta: alantoina jest nietoksyczna i nie powoduje alergii!!!


Alantoina - działanie

Działanie alantoiny polega głównie na przyspieszeniu ziarninowania uszkodzonej tkanki i ułatwianiu procesów bliznowacenia. Ponadto alantoina wykazuje jeszcze inne działanie jak m.in:
- intensywnie nawilża (jest humektantem);
- działa kojąco;
- łagodzi (eliminuje efekty) podrażnienia;
- działa przeciwzapalnie i ściągająco;
- wykazuje działanie łagodnie keratolityczne (rozpuszcza cement międzykomórkowy wspomagając tym samym naturalny proces złuszczania) - w wyższych stężeniach działa złuszczająco;
- łagodzi objawy łuszczycy;
- redukuje łupież;
- zmiękcza i wygładza naskórek;
- usuwa zgrubienia;
- pobudza regenerację skóry - pobudza podziały komórkowe i wzrost komórek;
- pomaga w odnowie uszkodzonego naskórka;
- przyspiesza i ułatwia gojenie ran i uszkodzonych tkanek (oczyszcza rany, usuwa tkanki martwicze skóry, przyspiesza ziarninowanie) np. otarcia naskórka, drobne skaleczenia, oparzenia i odparzenia;
- redukuje zaczerwienienie skóry, zmniejsza pieczenie i łagodzi świąd;
- eliminuje niepożądane skutki występujące na skórze spowodowane przez płyny do mycia, proszki czy mydła (detergenty);
- wykazuje działanie antyoksydacyjne;
- wspomaga działanie ochronne kremów;



Alantoina - zastosowanie


Alatoina ma szerokie bardzo zastosowanie. Znajdziemy ją jako składnik w następujących preparatach:
- składnik kremów nawilżających (w formie emulsji o/w) - do twarzy, ciała, rąk i stóp;
- preparaty do demakijażu;
- toniki;
- składnik maści przyspieszających gojenie się uszkodzonych tkanek;
- kremy na odparzenia;
- składnik preparatów przeciwtrądzikowych (0,2% roztwór);
- składnik maści na blizny;
- składnik kosmetyków przeciwuczuleniowych (hypoalergicznych);
- kosmetyki do opalania i po opalaniu;
- w produktach łagodzących oparzenia słoneczne i podrażnienia;
- preparaty po goleniu;
- w kremach i zasypki dla niemowląt na odparzenia popieluszkowe;
- zasypki do stóp;
- dezodoranty;
- składnik talków, zasypek i pudrów kosmetycznych;
- składnik płynów do kąpieli, żeli do mycia ciała i płynów do higieny intymnej;
- składnik pomadek do ust;
- składnik preparatów stosowanych w leczeniu łuszczycy, egzemie czy łupieżu;


Alantoina w kosmetyce. Kosmetyki z alantoiną - dla kogo?

Kosmetyki i preparaty z alantoiną są wskazane głównie w następujących przypadkach:
- dla osób z cerą wrażliwą, alergiczną i skłonną do podrażnień;
- dla osób z cerą trądzikową (nie zatyka porów - jest składnikiem niekomedogennym);
- pielęgnacja skóry niemowląt;
- dla osób z podwyższony ryzykiem wystąpienia odleżyn;
- polecana w kosmetykach dla wszystkich rodzajów cer - ze względu na dobroczynne właściwości;
- pomocne w przypadku otarć, drobnych skaleczeń, powierzchownych oparzeń, podrażnień czy zrogowaciałej skóry;
- ze względu na działanie rozjaśniające pomocne w przypadku blizn i podrażnień (efekty mogą być widoczne po kilkumiesięcznym stosowaniu);
- w przypadku szorstkich zmian skórnych w okolicy łokci i kolan;
- łagodzenie podrażnień po goleniu;
- wspomagająco w łuszczycy i łupieżu skóry głowy;

Zawartość alantoiny w kosmetykach nie powinna przekraczać 2% (od 0,5 do 2%).
Przeciwwskazaniem do stosowania kosmetyków z alantoiną może być jedynie nadwrażliwość na działanie tejże substancji.

Medyczne wskazania do stosowania alantoiny

Maści, kremy i zasypki (leki) z alantoiną są polecane w przypadku: trudno gojących się ran, owrzodzeń podudzi (zapalenie żylaków), łuszczycy, wyprzeń, egzemy, stanach zapalnych skóry, a także odleżyn i oparzeń. Jeśli preparat poza alantoina zawiera kwas borny to nie należy go stosować na głębokie i rozległe rany, ze względu na możliwość wchłonięcia się kwasu bornego (co może spowodować zatrucie kwasem bornym). W przypadku działania przeciwzapalnego i łagodzenia podrażnienia i bólu alantoina działa synergistycznie z d- pantenolem. Najpopularniejszą maścią i kremem z alantoiną jest Alantan. Alantoina jest też głównym składnikiem maści Contractubex stosowanej w leczeniu blizn.







Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza