Opis strony

Super piękna to blog o tematyce prozdrowotnej. Opisuje bardzo dokładnie problemy z jakimi spotykają się kobiety. Doradzam jak pozbyć się cellulitu? Po co wykonywać peeling? Dowiesz się tutaj czym są i jak powstają zmarszczki. Możesz przeczytać o przyczynach powstawania i metodach usuwania rozstępów. Na blogu znajdziesz informację jak leczyć trądzik różowaty? Powinny zainteresować Cię podstawowe informację dotyczące naszej odporności. Jest też coś dla mężczyzn, niekoniecznie przyjemnego jak temat łysienia. Na koniec polecam coś miłego czyli dlaczego warto się śmiać i dlaczego uśmiech kosztuje mniej od elektryczności a daje więcej światła?

Belka Mega Flavon

Olibanum (kadzidło frankońskie) w kosmetyce

fot. Ana Ulin

Olibanum


Olibanum (kadzidło frankońskie) jest gumożywicą otrzymywaną z kadzidłowca Cartera (Boswellia carteri), który występuje w Somalii i na Półwyspie Arabskim (tereny suche, pustynne). Olbianum dostarcza także inny gatunek kadzidłowca - Boswellia serrata rosnący w suchych, górzystych rejonach Indii - jest to tzw. indyjskie olibanum zwane też Indian Frankincense.

Przez tysiące lat ta gumożywica była stosowana i ceniona przez m.in Egipcjan, Greków, Persów czy Hindusów.  Była wykorzystywana do rytuałów oczyszczających i medytacji, a także do balsamowania zwłok. Do dzisiaj jest stosowana jako depilator przez kobiety arabskie.
Olibanum jest głównym składnikiem kadzidła, wykorzystuje się go także jako dodatek zapachowy (aromatyzujący) do świec (zapach cytrusowy - odświeżający).
Zapach kadzidła skutecznie odstrasza owady (zwłaszcza komary).
Obecnie olibanum często zastępuje dużo droższą ambrę.



Po nacięciu kory z drzewa wypływa żywica w postaci soku (białe krople o konsystencji mleka), która na powietrzu szybko tężeje (zestala się) w pachnącą żółtawobrązową masę.

Składnikami, które decydują o zastosowaniu olibanum w kosmetyce i leczeniu są głównie: olejki eteryczne i kwasy boswelinowe (działanie przeciwzapalne).
Boswelina będąca czynnikiem przeciwzapalnym może być składnikiem kremów, mydeł i lotionów (w stężeniu do 5%).

Olibanum - właściwości i działanie


Olibanum ma działanie:
- przeciwzapalne;
- antyseptyczne;
- wykrztuśne;
- przeciwlękowe;
- uspokajające;
- immunomodelujące;

Ze względu na swoje liczne pozytywne właściwości gumożywica olibanum stosowana jest w Ayurwedzie (tradycyjna medycyna indyjska) pod nazwą "Salai guggal" - wykorzystywane jest jej działanie przeciwzapalne (leczenie stanów zapalnych stawów, bóle kręgosłupa) oraz wykrztuśne (nieżyt układu oddechowego).

Olibanum - zastosowanie w kosmetyce

Olibanum oraz zawarte w nim olejki mają następujące zastosowanie w kosmetyce:
- olejki eteryczne zawarte w olibanum (m.in pinen i felandren) są stosowane do produkcji perfum o nutach: egzotycznej i orientalnej, a także w perfumach i wodach toaletowych dla mężczyzn;
- składnik past do zębów;
- olejek olibanum stosuje się także do perfumowania mydeł, kremów, zmywaczy i lotionów;
- składnik kremów, żelów pod prysznic, lotionów, mydeł - zawartość olibanum nie powinna przekraczać 1%.

OLEJEK OLIBANUM

Olejek kadzidłowy olibanum stosowany jest w medycynie ajurwedyjskiej. Wykazuje działanie: przeciwzmarszczkowe, ujędrniające, ściągające, przeciwzapalne, obkurcza rozszerzone pory, łagodzi podrażnienia po depilacji. Można stosować w pielęgnacji każdego typu cery (zwłaszcza dojrzałej i naczynkowej). Nie wolno stosować olejku bezpośrednio na skórę- wcześniej należy go rozcieńczyć w oleju bazowym.

Zastosowanie olejku olibanum

- olejek olibanum zawierają niektóre kremy czy serum do pielęgnacji skóry twarzy, dekoltu, biustu;

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza