Opis strony

Super piękna to blog o tematyce prozdrowotnej. Opisuje bardzo dokładnie problemy z jakimi spotykają się kobiety. Doradzam jak pozbyć się cellulitu? Po co wykonywać peeling? Dowiesz się tutaj czym są i jak powstają zmarszczki. Możesz przeczytać o przyczynach powstawania i metodach usuwania rozstępów. Na blogu znajdziesz informację jak leczyć trądzik różowaty? Powinny zainteresować Cię podstawowe informację dotyczące naszej odporności. Jest też coś dla mężczyzn, niekoniecznie przyjemnego jak temat łysienia. Na koniec polecam coś miłego czyli dlaczego warto się śmiać i dlaczego uśmiech kosztuje mniej od elektryczności a daje więcej światła?

Belka Mega Flavon

D- Pantenol - prowitamina B5 na skórę, włosy i paznokcie.



Jestem przekonana że każda z Was spotkała się  z D- Pantenolem w kosmetykach do codziennej pielęgnacji, a jeśli nie to na pewno zdarzyło się to podczas wakacji. Dlaczego? Ze względu na jego łagodzące i przeciwzapalne działanie jest głównym składnikiem wszystkich preparatów po opalaniu . Oczywiście D- Pantenol ma dużo innych zalet i niezwykle szerokie zastosowanie w kosmetykach, ale o tym za chwilę.

Pantenol


D- Pantenol - czyli prowitaminą B5 po wniknięciu do skóry, włosów czy paznokci przekształca się w witaminę B5 czyli kwas pantotenowy ( jest to naturalny składnik występujący w skórze i włosach).
Objawy niedoboru witaminy B5 to m.in szorstkość i łuszczenie się skóry, a także porowatość, matowość i przyspieszone siwienie włosów.


Można się zastanawiać: czemu nie stosujemy kwasu pantotenowego (witaminy B5) w czystej postaci tylko jakiś D- Panthenol?
Otóż dlatego, iż kwas pantotenowy jest bardzo niestabilny w roztworach wodnych (więc zastosowanie w takiej formie nie przyniosłoby pożądanego skutku), a poza tym witamina B5 jest bardzo słabo wchłaniana przez skórę. Właśnie z tych powodów w kosmetykach stosuje się stabilną pochodną witaminy B5 czyli Pantenol. D- Pantenol bardzo łatwo penetruje przez naskórek do głębszych warstw skóry (skóry właściwej), do włókien włosów (przez korzeń włosów i ich trzon) i płytki paznokciowej - po wniknięciu do tkanki ulega przekształceniu w kwas pantotenowy.

Pantenol (jest alkoholem) występuje w dwóch formach: formie L i  formie D. Obie jego formy świetnie sprawdzają się w nawilżaniu skóry i włosów (są tak samo efektywne), natomiast tylko forma -D (D- Pantenol) ulega przekształceniu w witaminę B5 (jest formą aktywną biologicznie).
Pantenol to gęsta, przejrzysta, lepka ciecz o barwie jasnożółtej. Bardzo dobrze rozpuszczalny w wodzie, alkoholu i glikolu propylenowym, natomiast jest nierozpuszczalny w tłuszczach. Jest humektantem (ma silne właściwości higroskopijne). Pantenol wykazuje duże powinowactwo do niektórych protein, a szczególnie do keratyny (dlatego jest tak pomocny w pielęgnacji skóry, włosów i paznokci). Stabilny w szerokim zakresie pH 3-8 oraz odporny na podgrzewanie.
Do produkcji kosmetyków używa się natomiast 75% roztworu wodnego D- Pantenolu. Jego obecność w kremie powoduje, iż kosmetyk ten łatwiej się rozprowadza. 


Zawartość Panthenolu w produktach kosmetycznych:
- w kosmetykach do twarzy i ciała stosowany w stężeniu 1-5%;
- szampony do włosów - 0,5-1%;
- odżywki do włosów - 0,25-1%;


Panthenol - właściwości i działanie


Skóra:
- dobrze tolerowany przez skórę, nietoksyczny, nie podrażnia i nie uczula ! (praktycznie nie zdarzają się przypadki podrażnienia skóry czy uczulenia ze strony Pantenolu);
- łatwo przenika przez naskórek w głąb skóry (do skóry właściwej), a także do włosów i paznokci - zawdzięcza to cząsteczkom o niewielkich rozmiarach;
- skutecznie nawilża (właściwości higroskopijne), zmniejsza utratę wody przez naskórek nadając skórze miękkość i elastyczność;
- stymuluje podziały komórkowe (w warstwie podstawnej naskórka), działa więc regenerująco i gojąco. Dzięki tym właściwościom jest pomocny w gojeniu ran i drobnych uszkodzeń skóry (przyspiesza gojenie różnych uszkodzeń skóry), a także w leczeniu blizn;
- przyspiesza procesy metaboliczne w skórze;
- działa łagodząco i przeciwzapalnie - dobrze sprawdza się przy podrażnieniach skóry oraz w pielęgnacji skóry wrażliwej, przy oparzeniach posłonecznych, łagodzi podrażnienia wywołane przez alergeny (łagodzi objawy alergii), a także uspokaja (wycisza) skórę po depilacji i goleniu - łagodzi zaczerwienienie, swędzenie i inne objawy podrażnienia;
- nie zatyka porów więc nie powoduje powstawania zaskórników (niekomodogenny);
- poprawia barierę lipidową naskórka -  witamina B5 jest niezbędna komórkom naskórka do syntezy tzw. koenzymu A (jest jego składnikiem). Koenzym A jest niezbędny do prawidłowego metabolizmu komórkowego, a także poprzez zwiększenie syntezy lipidów wzmacnia barierę ochronną skóry (płaszcz lipidowy) i chroni przed podrażnieniami.

Włosy:
- nawilża, wygładza i pogrubia włókna włosów;
- po aplikacji włosy są puszyste i łatwo się układają;
- nadaje włosom połysk, ułatwia ich rozczesywanie orz zapobiega rozdwajaniu końcówek;
- chroni włosy przed uszkodzeniami mechanicznymi i zwiększa odporność na czynniki zewnętrzne (np. zbyt wysoka lub niska temperatura, woda morska);
- jeden z najlepszych środków kondycjonujących włosy (wyrównuje ewentualne ubytki na włosach);

Paznokcie:
- poprawia stan zniszczonej płytki paznokciowej (nawilża i wzmacnia ją);
- poprawia nawodnienie płytki, jej elastyczność, twardość i wytrzymałość;

Panthenol - zastosowanie

Pantenol ma za zastosowanie w:
- produkty o działaniu gojącym, nawilżającym i łagodzącym podrażnienia;
- główny składnik kosmetyków po opalaniu (kremy, balsamy, mleczka, pianki, spraye);
- kosmetyki o działaniu łagodzącym (zmniejszającym zaczerwienienie i swędzenie);
- kosmetyki pielęgnacyjne dla dzieci;
- kosmetyki antyalergiczne;
- emulsje po oparzeniu;
- produkty po goleniu i depilacji (mleczka, balsamy);
- preparaty do pielęgnacji skóry suchej, odwodnionej, delikatnej, wrażliwej i skłonnej do podrażnień (np. kremy, serum, balsamy, maski);
- szampony, odżywki i maski do włosów (D- Pantenol wykazuje duże powinowactwo do keratyny dlatego jest dobrze wchłaniany przez włosy);
- odżywki do paznokci;
- ostatnio pantenol jest też częstym składnikiem kosmetyków "anti age", które hamują starzenie się skóry poprzez działanie stymulujące. Panthenol (oraz pozostałe składniki preparatów anti age) pobudza podziały komórkowe co prowadzi do przyspieszonej regeneracji zmian starzeniowych. Ponadto wykazuje działanie ochronne, co zapobiega występowaniu podrażnień, które mogłyby pozostawić w skórze trwałe uszkodzenia czy mikroblizny. Jeśli dodać do tego silnie nawilżające działanie pantenolu i jego duże powinowactwo do keratyny to jest on naprawdę właściwym składnikiem kosmetyków dla skóry dojrzałej.

Skórne objawy niedoboru kwasu pantotenowego 


Niedobór witaminy B5 objawia się na skórze w następującej postaci:
- rogowacenie lub nadmierne złuszczanie naskórka;
- zaburzenia pigmentacyjne;
- wypadanie i/lub przyspieszone siwienie włosów;

D- Pantenol jest składnikiem godnym uwagi o szerokim spektrum zastosowań. Warto więc korzystać z jego dobrodziejstw w codziennej pielęgnacji skóry, włosów i paznokci.




Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza