Opis strony

Super piękna to blog o tematyce prozdrowotnej. Opisuje bardzo dokładnie problemy z jakimi spotykają się kobiety. Doradzam jak pozbyć się cellulitu? Po co wykonywać peeling? Dowiesz się tutaj czym są i jak powstają zmarszczki. Możesz przeczytać o przyczynach powstawania i metodach usuwania rozstępów. Na blogu znajdziesz informację jak leczyć trądzik różowaty? Powinny zainteresować Cię podstawowe informację dotyczące naszej odporności. Jest też coś dla mężczyzn, niekoniecznie przyjemnego jak temat łysienia. Na koniec polecam coś miłego czyli dlaczego warto się śmiać i dlaczego uśmiech kosztuje mniej od elektryczności a daje więcej światła?

Belka Mega Flavon

Olejki cytrusowe.

Olejki cytrusowe jeśli pozyskiwane są z owoców to w głównej mierze otrzymywane są przez wyciskanie owocni - metodą tłoczenia na zimno (z kwiatów i liści olejków nie wyciskamy). Aby pozbyć się z olejków wosków to przechowuje się olejek kilka godzin w niskiej temperaturze (woski są wymrażane). Zapach olejków z tej grupy jest intensywny, ale zarazem świeży, orzeźwiający i dodający energii.










OLEJEK MANDARYNKOWY 


                                      nazwa łac. citrus reticulata Blanco.
Olejek mandarynkowy jest otrzymywany z owocni mandarynki, metodą tłoczenia na zimno (wydajność: ze 100 kg owoców - 750 - 850 g olejku).

Główne składniki: limonen (65- 75%), gamma terpinen (16-23%), natomiast składnikiem charakterystycznym jest N- metyloantranilan metylu (jest go niewiele około 0,8%) ma zapach stęchły, owocowy z wytrawną kwiatową nutą oraz tymol- związki te stanowią o zapachu mandarynki.

Działanie olejku mandarynkowego: dobroczynne dla skóry, uspokajające, tonizujące, lekko nasenne, antyseptyczne i przeciwgrzybicze,dobrze wpływa na układ pokarmowy, likwiduje nudności, zaparcia oraz dolegliwości wątrobowe;


Olejek mandarynkowy - zastosowanie


Olejek mandarynkowy:
- polecany do kąpieli i inhalacji w stanach lękowych i napięcia nerwowego;
- pomaga przy ogólnym osłabieniu i zmęczeniu;
- w przemyśle perfumeryjnym (składnik kompozycji cytrusowych);
- w przemyśle spożywczym: do aromatyzowania karmelków, gorzkiej czekolady i wyrobów ciastkarskich oraz jako modyfikator aromatu pomarańczowego do napojów orzeźwiających i likierów;
W Hiszpanii, Algierii i we Włoszech czasami produkuje się olejek mandarynkowy petitgrain (z młodych gałązek mandarynki metodą destylacji z parą wodną). Ma zastosowanie w przemyśle perfumeryjnym.


OLEJEK CYTRYNOWY

nazwa łac. cytrus limon. Surowcem do pozyskiwania olejku cytrynowego jest świeży owoc (owocnia zewnętrzna). Do stosowania leczniczego jest otrzymywany metodą na zimno, do innych zastosowań metodą destylacji z parą wodną. Olejek ma żółtozielony kolor, zaś zapach - oczywiście świeżej cytryny.

Główne składniki: limonen (90%) i cytral (3,5- 5%). (+)D- limonen - zapach cytrynowy, (-) forma lewoskrętna - zapach terpentynowy).

 
Działanie olejku cytrynowego: uspokajające, odświeżające, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, ściągające, obniża ciśnienie krwi (tonizujące na układ krążenia), wzmacniające, przeciwgorączkowe, przyspiesza gojenie, moczopędne (wspomaga odchudzanie), stymuluje leukocyty, które są odpowiedzialne za ochronę organizmu przed infekcjami.


Olejek cytrynowy - zastosowanie


Olejek cytrynowy znajduje zastosowanie:
- w przemyśle perfumeryjnym;
- przemysł spożywczy;
- leczniczo w infekcjach gardła i stanach zapalnych skóry;
- pomocny w leczeniu żylaków i choroby nadciśnieniowej;
- pomocny w leczeniu zewnętrznych zranień oraz zwalczania chorób zakaźnych;
- dobroczynny dla włosów, skóry i paznokci;
- w kosmetyce znajduje zastosowanie przy leczeniu odcisków i brodawek (należy to robić ostrożnie aby nie wywołać oparzeń skóry zdrowej).

Olej z owocni ma działanie fototoksyczne - może powodować fotouczulenia (zawiera pochodne kumaryny) - nie stosować bezpośrednio przed ekspozycją na prom. UV.

Olejek nie zawiera witaminy C.


OLEJEK GREJPFRUTOWY

łac. nazwa citrus Pradisi. Olejek grejpfrutowy jest pozyskiwany metodą tłoczenia z owocni grejpfruta.
Główny składnik to limonen, natomiast składnik charakterystyczny to Nooktaton.

Działanie olejku grejpfrutowego: tonizujące, przeciwdepresyjne, moczopędne- zmniejsza zatrzymywanie wody, uspokajające, odświeżające.


Olejek grejpfrutowy - zastosowanie


Olejek grejpfrutowy ma następujące zastosowanie:
- wskazany przy walce z cellulitem;
- może być pomocny w terapii uzależnień;

POMARAŃCZA GORZKA


Pomarańcza gorzka - citrus aurantium (odmiana- amara - gorzka)
Z pomarańczy tej otrzymywane są trzy rodzaje olejków:
- pomarańczowy;
- neroli;
- petitgrain;


Olejek pomarańczowy

Olejek pomarańczowy jest otrzymywany metodą tłoczenia na zimno. olejek ten jest koloru żółtego i ma charakterystyczny zapach skórki pomarańczowej.
Główne składniki: limonen, etanol
Działanie olejku pomarańczowego: uspokajające (przy bezsenności, stresie, nerwowości i stanach lękowych), antydepresyjne, zwiększa wydzielanie soku żołądkowego, rozkurczowe, przeciwbakteryjne. Zalecany w pielęgnacji skóry tłustej, mieszanej dojrzałej oraz w terapii antycellulitowej. Olejek pomarańczowy ma działanie podobne do olejku neroli.
Stosowany do kąpieli w przypadku bezsenności oraz do płukania w stanach zapalnych jamy ustnej.


Olejek neroli

Olejek neroli jest pozyskiwany z kwiatów gorzkiej pomarańczy metodą hydrodestylacji (z 1 kg kwiatów 0,5-1 g olejku). Olejek ten jest tłusty, ma jasno lub ciemnożółty kolor. Stężony ma gorzko-słodki zapach, przypomina zapach kamfory, po rozcieńczeniu pachnie bardzo przyjemnie.
Główne składniki: linalol, limonen,(octan linalilu, geraniol, nerol) składnik charakterystyczny aldehyd nerolu- zapach.

Działanie olejku neroli: łagodnie uspokajające, antydepresyjne, łagodzi lęki, napięcie nerwowe i stany histeryczne, relaksujące, reguluje pracę serca, aseptyczne, rozkurczowe. Nie wywołuje podrażnień.


Olejek neroli - zastosowanie


Olejek neroli znajduje zastosowanie:
- w pielęgnacji cery suchej i wrażliwej (najlepsze rezultaty - jako jedyny z olejków cytrusowych) - może być stosowany w pielęgnacji każdego rodzaju skóry;
- w kosmetykach i zabiegach odmładzających skórę - pobudza wzrost nowych, żywych warstw skóry;
- przy leczeniu trądziku pospolitego i czyraków;
- w leczeniu małych ran i oparzeń;
- w infekcji górnych dróg oddechowych - inhalacje i nacieranie klatki piersiowej;
- przy stanach przygnębienia, depresji - wprowadza w lekki stan euforii;
- w bezsenności wynikającej z różnego rodzaju lęków;

Podobnie jak olejek z cytryny jest fotouczulający.


Olejek petitgrain

Olejek petitgrain pozyskiwany z liści, gałązek i małych niedojrzałych owoców pomarańczy gorzkiej metodą destylacji.
Główne składniki: octan linalilu (ok 65%), limonen.

Działanie olejku petitgrain: przeciwdrobnoustrojowe (antyseptyczne), odświeżające, uspokajające, tonizujące przy stanach depresji i bezsenności.


Olejek petitgrain - zastosowanie


Olejek petitgrain stosuje się:
- w terapii przeciwtrądzikowej i przeciwgrzybiczej;
- pomocniczo w stanach bezsenności;


 

OLEJEK BERGAMOTOWY


nazwa łac. citrus aurantinem (występuje w herbacie earl grey). Olejek bergamotowy pozyskiwany jest z owocni (skórki) pomarańczy bergamoty metodą tłoczenia na zimno. Zawiera bergapten.

Działanie olejku bergamotowego: pogromca bakterii i wirusów (hamuje rozwój wirusa powodującego opryszczkę - Herpes simpleks), antyseptyczne, rozkurczowe, pobudzające pracę żołądka, łagodzi stany napięcia,depresji i melancholii, ma działanie przeciwbólowe i przyspiesza gojenie.


Zastosowanie olejku bergamotowego

Olejek bergamotowy stosuje się:
- do łagodzenia nieprzyjemnego zapachu z ust;
- w leczeniu infekcji (np. dróg moczowych);
- przy opatrywaniu skaleczeń;
- dobre efekty w zmniejszeniu łojotoku, liszai i stanów zapalnych skóry;
- w kosmetyce jako środek pielęgnacyjny szczególnie skóry tłustej i leczenia infekcji skórnych, a także trądziku pospolitego;
- jest składnikiem toników, wód toaletowych i kremów do masażu;
- do łagodzenia napięć, stanów lękowych i depresji - masaż z zastosowaniem olejku bergamotowego;

Jest fototoksyczny, nie nakładać przed ekspozycją na promieniowanie UV (efekt uwrażliwieni może trwać nawet do kilku dni). 
Olejku nie wolno stosować w formie nierozcieńczonej, gdyz może spowodować podrażnienie skóry.
Nie stosować u dzieci poniżej 12 roku życia.


OLEJEK LIMETKOWY

Olejek limetkowy pozyskiwany jest z owocni limety kwaśnej metodą destylacji z parą wodną, natomiast metodą tłoczenia do celów leczniczych.
Główne składniki to limonen, pinen i terpinen.

Działanie olejku limetkowego: odkażające, ściągające


Olejek limetkowy - zastosowanie


Olejek limetkowy stosuje się:
- w terapii przeciwprzeziębieniowej;
- w reumatyzmie;
Właściwości podobne do olejku cytrynowego.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza