Opis strony

Super piękna to blog o tematyce prozdrowotnej. Opisuje bardzo dokładnie problemy z jakimi spotykają się kobiety. Doradzam jak pozbyć się cellulitu? Po co wykonywać peeling? Dowiesz się tutaj czym są i jak powstają zmarszczki. Możesz przeczytać o przyczynach powstawania i metodach usuwania rozstępów. Na blogu znajdziesz informację jak leczyć trądzik różowaty? Powinny zainteresować Cię podstawowe informację dotyczące naszej odporności. Jest też coś dla mężczyzn, niekoniecznie przyjemnego jak temat łysienia. Na koniec polecam coś miłego czyli dlaczego warto się śmiać i dlaczego uśmiech kosztuje mniej od elektryczności a daje więcej światła?

Belka Mega Flavon

Olejek różany - najbardziej cenny olejek w kosmetyce. Niezwykłe właściwości olejku różanego i jego zastosowanie.

Róża - królowa kwiatów od zarania dziejów uwodziła ludzi. Zachwyca barwą i jak magnes przyciąga swoim urzekającym zapachem. Jest kwiatem, który otwiera się bardzo wolno i ujawnia swój piękny zapach.
Czerwona róża - kwiat kochanków - to symbol miłości, ale nie tylko... to także wyraz pożądania, odwagi, namiętności. Jako symbol gorącego i trwałego uczucia jest idealna by za jej pomocą wyrazić miłość. Rozsypane płatki róż stwarzają romantyczny i zmysłowy nastrój...  Trochę się rozmarzyłam, ale pora wrócić do tematu głównego czyli olejku różanego.

Róża damasceńska

Spośród wszystkich olejków najbardziej cenny, a tym samym najdroższy jest olejek z płatków róży damasceńskie j- rośnie ona w basenie Morza Śródziemnego głównie w Bułgarii - Dolina Róż (jej stolicą jest Kazanłyk) , a także w Turcji. Uprawia się je również w Rosji, Indiach i Chinach. Olejek różany pozyskuje się również z róży stulistnej uprawianej na Południu Francji- region Grasse (jest to troszkę inny olejek).



Róża damasceńska wymaga umiarkowanej temperatury, wilgotności, niezbyt bogatej w sole wapniowe ale dobrze napowietrzonej gleby. Tylko z tego gatunku róży można otrzymać esencję kwiatową.
Do uzyskania 1 g esencji potrzeba 2 tysiące płatków. Na 1 kilogram potrzeba ich około 5 tys ton. Jest bardzo drogi w 1993 r pewien producent za 1 l różanego olejku eterycznego otrzymał 12000 dolarów.

Symbolika róży w przeszłości.
U starożytnych Greków róża była symbolem Afrodyty - bogini miłości, piękna i sztuki. Natomiast w średniowiecznej tradycji chrześcijańskiej zapach róż kojarzony był z obecnością aniołów.

OLEJEK RÓŻANY


Fot. Naomi King
Olejek różany pozyskiwany jest metodą destylacji z płatów (proces dwustopniowy).
Główne składniki: geraniol (70%), cytronelol, nerol, eugenol, nonanal. Jest też bogaty we flawonoidy.
W medycynie naturalnej i kosmetyce jest ceniony za swe właściwości.

Olejek różany właściwości 


Olejek różany wykazuje działanie m.in antydepresyjne, uspokajające, tonizujące; normalizuje ciśnienie krwi, wzmacnia serce; łagodzi bóle migrenowe, nudności, PMS; rozkurczowe, przeciwzapalne, antyseptyczne (bakteriobójcze).

Pozytywne działanie olejku różanego na skórę

Olejek różany jest olejkiem bardzo pomocnym i chętnie stosowanym w pielęgnacji skóry ze względu na swoje dobroczynne właściwości. Olejek różany wykazuje następujące działanie:
- łagodzi podrażnienia;
- regeneruje i nawilża skórę;
- przyspiesza gojenie;
- wzmacnia naczynia krwionośne;

Olejek różany - zastosowanie

Ze względu na liczne dobroczynne właściwości olejek różany ma zastosowanie zarówno w leczeniu jak i w kosmetologii.

Olejek różany zastosowanie w kosmetyce - wskazania

W kosmetyce olejek różany ma następujące zastosowanie:
- pielęgnacja wszystkich rodzajów cery;
- stosuje się zwłaszcza do pielęgnacji skóry suchej i wrażliwej - łagodzi podrażnienia, nawilża, zmiękcza, wygładza i poprawia elastyczność;
- w pielęgnacji cery dojrzałej - regeneruje skórę i działa odmładzająco;
- masaże i kąpiele - poprawiają krążenie, działają przeciwbólowo i antystresowo;
- jego właściwości wykorzystuje się również w leczeniu zmian trądzikowych;
- działa tonizująco i ściągająco na naczynia krwionośne - polecany w trądziku różowatym;
- redukuje blizny i rozstępy;
- normalizuje pracę gruczołów łojowych i potowych;

Zastosowanie olejku różanego w leczeniu - wskazania do stosowania

Olejek różany jest także pomocny w leczeniu następujących dolegliwości:
- pomocny w likwidacji nerwic, zwiększeniu energii, wzmacnia uczucie szczęścia;
- leczy oparzenia i zapalenia popromienne skóry;
- przy zakłóceniach w funkcjonowaniu żeńskiego układu rozrodczego (osłabieniu mięśni macicy, wypadaniu macicy, skłonnościach  do poronień, zmniejsza obfite krwawienia, reguluje miesiączkę);
- przy zaburzeniach seksualnych, obniżonym libido (oziębłości seksualnej) - jest afrodyzjakiem;
- od stuleci jest wykorzystywany do produkcji perfum;

Przeciwwskazania do stosowania olejku różanego

Nie stosować olejku u kobiet w ciąży (jest substancją silnie działającą) i u dzieci poniżej 7 r życia.
Nie stosować przy alergii i nadwrażliwości na ten olejek.

Zapach olejku różanego świetnie komponuje się z zapachem neroli i jaśminu (można tworzyć takie kompozycje np. do kominka).
Ponadto aromat róży dobrze komponuje się z wszystkimi nutami zapachowymi w perfumach.

Fot. Dennis Wong
Zapach róży jest upajający i odurzającym aromatem i świetnie działającym afrodyzjakiem. Ponadto pomaga osiągnąć równowagę i harmonię, pozwala pokonać niepewność i brak poczucia bezpieczeństwa. Można więc stwierdzić, że ilość i różnorodność jego zalet skłania do zakupu i posiadania w domu takiego olejku. A nuż się przyda :)

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza