Opis strony

Super piękna to blog o tematyce prozdrowotnej. Opisuje bardzo dokładnie problemy z jakimi spotykają się kobiety. Doradzam jak pozbyć się cellulitu? Po co wykonywać peeling? Dowiesz się tutaj czym są i jak powstają zmarszczki. Możesz przeczytać o przyczynach powstawania i metodach usuwania rozstępów. Na blogu znajdziesz informację jak leczyć trądzik różowaty? Powinny zainteresować Cię podstawowe informację dotyczące naszej odporności. Jest też coś dla mężczyzn, niekoniecznie przyjemnego jak temat łysienia. Na koniec polecam coś miłego czyli dlaczego warto się śmiać i dlaczego uśmiech kosztuje mniej od elektryczności a daje więcej światła?

Belka Mega Flavon

Olejki z drzew iglastych.

fot. Denise Cross Photography
Olejki eteryczne z drzew iglastych maja szerokie zastosowanie zarówno w przemyśle kosmetycznym jak i farmaceutycznym.
Do najpopularniejszych olejków z drzew iglastych zaliczamy: olejek sosnowy, terpentynowy, pichtowy (jodłowy), cyprysowy, cedrowy, jałowcowy.


Olejek sosnowy (PIN)

Z łac. us - silvestris - sosna zwyczajna. Olejek sosnowy jest otrzymywany przez destylację parą wodną cetyny (cetyna to igły i końcówki małych gałęzi). Ma jasnożółty kolor i mocno żywiczy, świeży zapach lasu, wolności.  Najlepszy olejek pozyskiwany jest z sosny syberyjskiej. Może alergizować (składniki pod wpływem powietrza utleniają się i mogą prowadzić do alergizacji np. zapalenie skóry, zaczerwienienie).
Główne składniki to pineny: alfa pinen i beta pinen (monoterpeny), limonen, borneol.
Działanie olejku sosnowego: wzmacniające, stymulujące układ odpornościowy (działa przeciwinfekcyjnie), wykrztuśne (inhalacje), przeciwbakteryjne (uwaga na podrażnienia),  antyseptyczne, rozgrzewające skórę - pobudza krążenie krwi, olejek sosnowy podnosi ciśnienie krwi (stymuluje układ krążenia).

Olejek sosnowy zastosowanie

Olejek sosnowy znajduje zastosowanie:
- w zwalczaniu schorzeń i infekcji dróg oddechowych i zatok - inhalacje;
- pomocnie w reumatyzmie, artretyzmie (wcieranie olejku w skórę - oczywiście rozpuszczonego w oleju bazowym lub okłady - rozgrzewające skórę);
- kiedyś na trądzik stosowało się tonik kosodrzewinowy;
Zapach olejku odpręża, odświeża pomieszczenia.

Olejek terpentynowy

Olejek terpentynowy jest pozyskiwany z sosny zwyczajnej. Po nacięciu pnia z sosny wycieka balsam (czyli żywica rozpuszczona w olejku eterycznym - po odparowaniu olejku zostaje sama żywica). Balsam poddaje się destylacji z parą wodną, uzyskujemy olejek terpentynowy i kalafonię.
Działanie olejku terpentynowego: silnie odkażające, rozgrzewające.

Olejek terpentynowy - zastosowanie

Olejek terpentynowy w zależności od metody użyci ma następujące zastosowanie:
- zewnętrznie (jak olejek sosnowy) w reumatyzmie i artretyzmie;
- inhalacje - w stanach zapalnych dróg oddechowych;
Nie wolno stosować tego olejku w formie nierozcieńczonej na skórę - może doprowadzić do chorób narządów miąższowych np. wątroby. Może też wywołać zapalenie tkanki podskórnej.

Olejek cyprysowy

Olejek cyprysowy pozyskiwany jest z młodych igieł i gałęzi cyprysu. Ma przyjemny żywiczy zapach (przypomina zapach terpentryny).
Działanie olejku cyprysowego: zmniejsza prawdopodobieństwo powstania zatorów żylnych i limfatycznych, obkurcza naczynia krwionośne, zmniejsza przekrwienie skóry, działa przeciwinfekcyjnie i antybakteryjnie( trochę słabiej niż sosnowy), silne działanie ściągające, przeciwbólowe, przeciwpotowe, silnie uspokajające.

Olejek cyprysowy - zastosowanie

Olejek cyprysowy znajduje zastosowanie:
- w infekcjach układu oddechowego;
- można stosować przy skórze zaczerwienionej, trądziku różowatym, pękających (kruchych) naczynkach krwionośnych;
- w problemach z krążeniem: żylaki, uczuciu "ciężkich nóg" (obrzęki), hemoroidach;
- w nietrzymaniu moczu;
- przy bolesnych i obfitych miesiączkach;
- w nadmiernej potliwości (np. stóp)
- pomaga w stanach poddenerwowania, rozdrażnienia i rozkojarzenia;
Stosowanie wyciągów niweluje objawy menopauzy.
- w kosmetyce stosowany w pielęgnacji skóry tłustej w celu wyregulowani wytwarzania łoju;
Olejek cyprysowy należy stosować na skórę w rozcieńczeniu.

Olejek pichtowy (jodłowy)

Olejek pichtowy pozyskiwany jest z jodły syberyjskiej (destylacja parą wodną igieł). 
Zawiera głównie fitocydy, terpeny (kamfora, alfa pinen, octan bornylu, borneol, limonen, bisabolen, humulen).
Fitocydy - to substancje wspomagające procesy bakteriobójcze, grzybobójcze i antywirusowe. Wzmacniają układ odpornościowy, krwionośny , łagodzą stany zapalne.
Terpeny - działają wykrztuśnie, poprawiają ukrwienie w skórze. Na bazie terpenów produkowane są leki żółciopędne i żółciotwórcze.
Kamfora - właściwości rozgrzewające, poprawia ukrwienie w skórze, stosuje się ją w reumatyzmie i artretyzmie (zewnętrznie). Podwyższa ciśnienie krwi (pomocna przy niskim ciśnieniu).
Działanie olejku pichtowego: przeciwbólowe, przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe, przyspieszające gojenie, regenerujące.

Olejek pichtowy - zastosowanie

Olejek pichtowy jest stosowany w następujących dolegliwościach:
- pomocny w przypadku schorzeń skórnych (np. choroby bakteryjne, grzybicze i nie tylko);
- w chorobach układu oddechowego - inhalacje (wykrztuśnie, antyseptycznie);
- wspomaga w kuracjach przeciwbakteryjnych, przeciwgrzybiczych i przeciwwirusowych;
- podnosi odporność organizmu;
- poprawia metabolizm;
- w walce ze zmarszczkami;

Olejek cedrowy

Olejek cedrowy uzyskiwany jest  przez destylację z parą wodną drewna z drzewa cedrowego. 
Główne składniki to seskwiterpeny (cediol i cedren) i alfa pinen, karen, alanton.
Działanie olejku cedrowego: w obrębie układu oddechowego działa jak olejek sosnowy (rozrzedza wydzielinę śluzową), przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczo (silniej niż sosnowy), moczopędne, tonizujące w stanach lękowych,

Olejek cedrowy - zastosowanie

Olejek cedrowy znajduje zastosowanie:
- w leczeniu chorób skóry - zapobiega swędzeniu, uśmierza ból i przyspiesza gojenie;
- w mieszance olejków do masaży niwelujących cellulit (rozgrzewa, pobudza krążenie, rozkłada tłuszcze);
- zastosowany w kominku aromaterapeutycznym: odpręża, uspokaja, wprowadza w stan medytacji;
- w leczeniu chorób dróg oddechowych (np. katar czy zapalenie oskrzeli), dróg moczowych (skuteczny przy zapaleniu pęcherza, infekcjach pochwy i pozbywaniu się układów), w stanach napięcia nerwowego;
- hamuje przetłuszczanie się i wypadanie włosów, stosowany w leczeniu łupieżu i innych dolegliwości skóry głowy;
- w kosmetyce stosuje się olejek cedrowy jako środek łagodnie ściągający (np. w leczeniu trądzika pospolitego);
- składnik kosmetyków męskich tj. wody i kremy po goleniu;

Olejek jałowcowy

Olejek jałowcowy pozyskiwany jest z szyszkojagód (owoc jałowca) metodą destylacji z parą wodną (jeśli pozyskiwany jest z cetyny to jest niższej jakości).
Składniki: alfa pinen, terpineol, sabinen (działanie poronne), kamfen, mircen.
Działanie olejku jałowcowego: na układ oddechowy działa jak olejek sosnowy, moczopędne (oczyszcza i wspomaga eliminowanie toksyn), przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, ściągające, przeciwbólowe, przeciwreumatyczne

Olejek jałowcowy - zastosowanie

Zastosowanie olejku jałowcowego:
- rozcieńczony może być stosowany jako składnik mieszanki do masażu antycellulitowego lub odchudzającego;
- schorzenia pęcherza moczowego (środek moczopędny);
- w niektórych chorobach skóry;
- reumatyzm, nerwobóle;
- do wcierań rozgrzewających, przeciw przeziębieniowych, w nieżytach układu oddechowego;
Nie stosować wewnętrznie - może powodować uszkodzenia nerek, ośrodkowego układu nerwowego, śpiączkę.
Objawy przedawkowania: podrażnienie nerek (białkomocz, krwiomocz), podrażnienie przewodu pokarmowego (wymioty, biegunka, nudności).
Uwaga!!! Nie stosować u kobiet w ciąży ani u dzieci poniżej 12 roku życia.
Przeciwwskazania: ciąża, choroba wrzodowa, zapalenie i choroby nerek.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza