Dieta wysokobiałkowa
Dieta wysokobiałkowa jest zalecana w następujących przypadkach:
- choroby przebiegające z długotrwałą, wysoką gorączką;- wyniszczenie organizmu;
- w rozległych oparzeniach i zranieniach;
W takich sytuacjach niezbędne jest dostarczenie większej ilości białek o wysokiej wartości biologicznej, aby organizm sprawnie funkcjonował w budowie i odbudowie komórek, tworzeniu ciał odpornościowych, hormonów i enzymów.
Zwiększony udział energii z białek powoduje, że obniżamy nieznacznie zawartość tłuszczów (zwłaszcza) i węglowodanów (ale nie wykluczamy ich - musi być pełnowartościowe żywienie).
Dieta powinna obfitować w białko pochodzenia zwierzęcego, czyli np. mleko, sery, mięso, wędliny, jaja, ryby i inne. W tego typu diecie udział energii z białek wynosi od 16 do 20%.
Dieta niskobiałkowa
Dieta niskobiałkowa jest zalecana w następujących chorobach:
- głównie w niewydolności nerek;- niewydolności wątroby;
Ten rodzaj diety jest ustalany przez lekarza w zależności od rodzaju i stopnia zaawansowania schorzenia. Wiąże się ona także ze stałą kontrolą ilości i jakości spożywanego białka oraz zawartości elektrolitów (sód, potas, wapń) oraz ilości pobieranych płynów (które pacjent spożywał). Mimo ograniczenia ilości białek, dieta musi pokrywać zapotrzebowanie energetyczne danej osoby.
W diecie tej udział energii z białka kształtuje się na poziomie poniżej 10% (z tego około 75% białek powinno być pochodzenia zwierzęcego). Ilość spożywanego białka powinna być równomiernie rozłożona na wszystkie posiłki. Przy stosowaniu tej diety tak dobiera się produkty węglowodanowe (zbożowe, warzywa) i tłuszczowe, aby zawierały jak najmniej białek. Często eliminuje się mąkę pszenna, a w zamian za nią używa się skrobię ziemniaczaną lub pszenną (bezbiałkową).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz