Opis strony

Super piękna to blog o tematyce prozdrowotnej. Opisuje bardzo dokładnie problemy z jakimi spotykają się kobiety. Doradzam jak pozbyć się cellulitu? Po co wykonywać peeling? Dowiesz się tutaj czym są i jak powstają zmarszczki. Możesz przeczytać o przyczynach powstawania i metodach usuwania rozstępów. Na blogu znajdziesz informację jak leczyć trądzik różowaty? Powinny zainteresować Cię podstawowe informację dotyczące naszej odporności. Jest też coś dla mężczyzn, niekoniecznie przyjemnego jak temat łysienia. Na koniec polecam coś miłego czyli dlaczego warto się śmiać i dlaczego uśmiech kosztuje mniej od elektryczności a daje więcej światła?

Belka Mega Flavon

Diety: wysokobiałkowa i niskobiałkowa.

Czasami stan zdrowia wymaga od nas zmiany sposobu żywienia. Często dzięki stosowaniu odpowiednio dobranej diety można skutecznie wspomagać leczenie farmakologiczne oraz szybko i efektywnie leczyć niektóre choroby. Należy pamiętać, iż często bywa tak, iż leczenie dietą jest znacznie tańsze niż lekarstwa. Oczywiście każda dieta musi dostarczać odpowiednią ilość energii oraz niezbędnych składników i odżywczych, aby organizm mógł prawidłowo funkcjonować. Dzisiaj przybliżę diety wysokobiałkową i niskobiałkową, tzn. na czy polegają, komu są polecane.



Dieta wysokobiałkowa


Dieta wysokobiałkowa jest zalecana w następujących przypadkach:

- choroby przebiegające z długotrwałą, wysoką gorączką;
- wyniszczenie organizmu;
- w rozległych oparzeniach i zranieniach;

W takich sytuacjach niezbędne jest dostarczenie większej ilości białek o wysokiej wartości biologicznej, aby organizm sprawnie funkcjonował w budowie i odbudowie komórek, tworzeniu ciał odpornościowych, hormonów i enzymów.

Zwiększony udział energii z białek powoduje, że obniżamy nieznacznie zawartość tłuszczów (zwłaszcza) i węglowodanów (ale nie wykluczamy ich - musi być pełnowartościowe żywienie).

Dieta powinna obfitować w białko pochodzenia zwierzęcego, czyli np. mleko, sery, mięso, wędliny, jaja, ryby i inne. W tego typu diecie udział energii z białek wynosi od 16 do 20%.



Dieta niskobiałkowa


Dieta niskobiałkowa jest zalecana w następujących chorobach:

- głównie w niewydolności nerek;
- niewydolności wątroby;

Ten rodzaj diety jest ustalany przez lekarza w zależności od rodzaju i stopnia zaawansowania schorzenia. Wiąże się ona także ze stałą kontrolą ilości i jakości spożywanego białka oraz zawartości elektrolitów (sód, potas, wapń) oraz ilości pobieranych płynów (które pacjent spożywał). Mimo ograniczenia ilości białek, dieta musi pokrywać zapotrzebowanie energetyczne danej osoby.

W diecie tej udział energii z białka kształtuje się na poziomie poniżej 10% (z tego około 75% białek powinno być pochodzenia zwierzęcego). Ilość spożywanego białka powinna być równomiernie rozłożona na wszystkie posiłki. Przy stosowaniu tej diety tak dobiera się produkty węglowodanowe (zbożowe, warzywa) i tłuszczowe, aby zawierały jak najmniej białek. Często eliminuje się mąkę pszenna, a w zamian za nią używa się skrobię ziemniaczaną lub pszenną (bezbiałkową).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz