Opis strony

Super piękna to blog o tematyce prozdrowotnej. Opisuje bardzo dokładnie problemy z jakimi spotykają się kobiety. Doradzam jak pozbyć się cellulitu? Po co wykonywać peeling? Dowiesz się tutaj czym są i jak powstają zmarszczki. Możesz przeczytać o przyczynach powstawania i metodach usuwania rozstępów. Na blogu znajdziesz informację jak leczyć trądzik różowaty? Powinny zainteresować Cię podstawowe informację dotyczące naszej odporności. Jest też coś dla mężczyzn, niekoniecznie przyjemnego jak temat łysienia. Na koniec polecam coś miłego czyli dlaczego warto się śmiać i dlaczego uśmiech kosztuje mniej od elektryczności a daje więcej światła?

Belka Mega Flavon

Woda różana w kosmetyce - właściwości i zastosowanie.

Róża - królowa kwiatów. W starożytności uznawana była za afrodyzjak. Jest symbolem nie tylko miłości, ale także elegancji czy luksusu. O olejku różanym pisałam już obszernie w osobnym poście. Dziś pora na słów kilka o wodzie różanej, która posiada wiele cennych właściwości pielęgnacyjnych oraz przepiękny kuszący, naturalny zapach. Obecnie woda różana jest najczęściej składnikiem kosmetyków do pielęgnacji twarzy i włosów. Jak powstaje? Jakie ma właściwości? Kto powinien korzystać z jej dobrodziejstw? O tym poniżej.

Woda różana


Prawdziwa woda różana powstaje w procesie uzyskiwania olejku różanego podczas procesu destylacji płatków róży. W procesie destylacji płatki róży oddają do wody cenne flawonoidy (m.in. kwercetynę), garbniki, witaminy, minerały oraz niewielkie ilości lotnych olejków eterycznych. Najprościej rzecz ujmując hydrolat i woda różana są produktami ubocznymi wytwarzania olejku z płatków róży.
Jeśli decydujecie się na zakup wody różanej, to zwracajcie uwagę na skład - powinno być: rosa damascena distillate lub rosa damascena flower wather, lub woda plus olejek różany - i tyle. Unikajcie tych zawierających inne dodatki i konserwanty (to już nie są wody różane).

Woda różana - właściwości dla skóry





fot. Anna
Woda różana ma właściwości odświeżające, tonizujące, nawilżające, a co nie mniej istotne przywraca naturalną równowagę skórze. Wykazuje także właściwości odmładzające i przeciwzmarszczkowe, dlatego jest przydatna do pielęgnacji cery dojrzałej (zawiera antyoksydanty, które spowalniają lub hamują procesy starzenia). Ponadto woda różana posiada też właściwości łagodzące i regenerujące skórę wrażliwą, podrażnioną, przesuszoną i skłonną do powstawania rozszerzonych naczynek (teleangiektazji). Można ją stosować w przypadku drobnych ran i skaleczeń oraz oparzeń słonecznych. Ze względu na właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne woda różana jest skutecznym antyseptykiem i środkiem dezynfekującym, który sprawdza się w pielęgnacji skóry trądzikowej. Ponadto woda różana działa ściągająco, łagodzi stany zapalne, zaczerwienienia, przyspiesza gojenie się wyprysków, reguluje wydzielanie sebum, zwęża rozszerzone pory - co jest nie mniej istotne w leczeniu trądziku.

Regularne stosowanie wody różanej sprawia, że skóra staje się promienna (odzyskuje blask), elastyczna i jedwabiście gładka. Może więc stanowić sekret naszego piękna.

Woda różana - dla jakiej cery?


Woda różana może być stosowana do każdego rodzaju skóry niezależnie od wieku. Szczególnie polecana jest do cery:
- szarej i zmęczonej;
- dojrzałej;
- z pierwszymi oznakami starzenia;
- suchej i łuszczącej się;
- wrażliwej i podrażnionej;
- naczynkowej (flawonoidy uszczelniają naczynia);
- trądzikowej;

Woda różana w kosmetyce


fot. Dennis Wong
Woda różana jest częstym składnikiem kosmetyków do skóry twarzy.
Czystą wodę różaną można stosować do przemywania skóry zamiast toniku (biorąc pod uwagę jej obojętne pH, to nie zastępuje toniku - więc nie dla wszystkich będzie właściwym i wystarczającym rozwiązaniem - dlatego trzeba próbować). Woda różana oczyszcza skórę usuwając z niej nadmiar sebum, brud i inne zanieczyszczenia.
Wodę różana można stosować także jako mgiełkę odświeżającą do twarzy (wystarczy wlać ją do butelki z atomizerem).
Wodę różaną warto zastosować jako uzupełnienie maseczek do twarzy (zwłaszcza naturalnych np. glinki, zioła, algi) tzn. dodajemy do maski zamiast zwykłej wody - w takim przypadku wspomaga ona działanie pozostałych składników (bardzo polecam to rozwiązanie, wielokrotnie stosowałam i za każdym razem byłam zadowolona z efektu).
Okłady na oczy - wodę różaną można stosować do przemywania zaczerwienionych, załzawionych i zmęczonych (np. pracą przed komputerem) oczu (wacik zwilżamy wodą różaną i przemywamy nim oczy), można też nakładać na oczy kompresy nasączone wodą różaną - dają uczucie ukojenia.
Woda różana przydatna jest też po ukąszeniu przez owady - wystarczy położyć zwilżony kompres na miejsce ukąszenia, a dość szybko zmniejsza stan zapalny i zaczerwienienie, a także łagodzi uczucie swędzenia.
Może być również składnikiem do wyrobu własnych kosmetyków - robiąc własny krem czy serum można wodę zastąpić właśnie wodą różaną.
Woda różana sprawdza się też dobrze w pielęgnacji włosów. stosujemy ją w formie płukanek i/lub maseczek do włosów. Po jej zastosowaniu włosy stają się miękkie, gładkie i delikatne w dotyku.

Woda różana w pielęgnacji włosów


Woda różana wzmacnia cebulki włosów, stymuluje wzrost włosów i wpływa na prawidłowe odżywienie skóry głowy. Po zastosowaniu włosy są wygładzone, lepiej nawilżone, bardziej sprężyste i elastyczne, a także odzyskują zdrowy połysk.

Woda różana jest składnikiem szamponów, środków do pielęgnacji, mgiełek i perfum do włosów.
Wodę różaną warto stosować do płukanek oraz do rozrabiania maseczek do włosów. Może być też stosowana jako naturalny lakier do włosów.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza