Opis strony

Super piękna to blog o tematyce prozdrowotnej. Opisuje bardzo dokładnie problemy z jakimi spotykają się kobiety. Doradzam jak pozbyć się cellulitu? Po co wykonywać peeling? Dowiesz się tutaj czym są i jak powstają zmarszczki. Możesz przeczytać o przyczynach powstawania i metodach usuwania rozstępów. Na blogu znajdziesz informację jak leczyć trądzik różowaty? Powinny zainteresować Cię podstawowe informację dotyczące naszej odporności. Jest też coś dla mężczyzn, niekoniecznie przyjemnego jak temat łysienia. Na koniec polecam coś miłego czyli dlaczego warto się śmiać i dlaczego uśmiech kosztuje mniej od elektryczności a daje więcej światła?

Belka Mega Flavon

Oczar wirginijski. Woda hamamelisowa - zastosowanie w kosmetyce.

fot. Kristine Paulus
Poza wodą różaną w kosmetyce szerokim zastosowaniem i dobroczynnymi właściwościami cieszy się także woda hamamelisowa (jest składnikiem toników, kremów, może być też stosowana jako samodzielny kosmetyk). Poniżej postaram się dokładniej przybliżyć właściwości i zastosowanie wody hamamelisowej, ale zanim to zrobię to słów kilka o oczarze wirginijskim z którego hydrolat ten jest pozyskiwany.


Oczar wirginijski


Oczar wirginijski (Hamamelis Virginiana) jest krzewem lub drzewem osiągającym ok 2,5 - 5 m wysokości (max. 8 m). Cechą charakterystyczną oczaru jest zakrzywiony pień pokryty gładką brązową korą oraz długie rozwidlające się gałęzie pokryte gęsto liśćmi, które opadają na zimę. Od października do marca oczar wirginijski jest pokryty pięknymi żółtymi kwiatami. Drzewo to pochodzi i naturalnie rośnie na obrzeżach Ameryki  Północnej (wschodnie regiony USA), gdzie było wykorzystywane do celów leczniczych przez rdzennych Indian (to oni odkryli jego lecznicze właściwości). Indianie stosowali napar z oczaru do leczenia trudno gojących się ran i owrzodzeń oraz leczenia biegunek (zarówno spowodowanych czerwonką, jak i innego pochodzenia). Oczar zwany był świętą rośliną Indian lub złotem Indian. W Europie i w Polsce oczar występuje jako roślina parkowa i ozdobna. Oczywiście cenne właściwości oczaru zostały poparte badaniami naukowymi. Surowcem farmaceutycznym są: gałęzie, liści i kora, z których wytwarza się preparaty i leki naturalne.

Właściwości oczaru wirginijskiego




Oczar ma głównie właściwości tonizujące, przeciwkrwotoczne, ściągające, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Pomaga zapobiegać zakażeniom gronkowcem (także złocistym).
Ze względu na działanie ściągające oczar może być stosowany w ograniczaniu krwawienia oraz wysięków z ran. Oczar poprawia też krążenie krwi i wykazuje zdolność do uszczelniania naczyń krwionośnych (flawonoidy wzmacniają ściany naczyń, zmniejszają ich kruchość i przepuszczalność). Z tego względu oczar jest składnikiem preparatów antycellulitowych i ujędrniających do ciała.


Zastosowanie lecznicze oczaru wirginijskiego


Wewnętrzne stosowanie oczaru wirginijskiego jest pomocne w chorobach układu pokarmowego i płuc. Poleca się stosowanie naparów lub ekstraktów w przypadku: biegunki, dezynterii, hemoroidów oraz zapalenia bony śluzowej jelita grubego.
Stosowanie zewnętrzne. Oczar świetnie radzi sobie z problemami skórnymi: trądzik, oparzenia (także słoneczne), odmrożenia, odleżyny, zmiany pożylakowe, ciężko gojące się rany, leczenie egzemy oraz w przypadku siniaków (rozpuszcza krwiaki podskórne).
Preparaty i leki z oczarem stosowane są w formie wyciągów, maści, czopków, czy nawilżanych chusteczek.

Oczar wirginijski w kosmetyce


Wyciąg z liści i kory oczaru są stosowane jako środek przeciwbakteryjny, przeciwzapalny i ściągający. Preparaty z oczarem działają ściągająco na skórę, poprawiają jej ukrwienie i koloryt. Ponadto ograniczają wydzielanie łoju, co doskonale wpływa na skórę tłustą, zanieczyszczoną z zatkanymi porami. Ale składniki oczaru mają też inne działanie, a mianowicie poprawiają krążenie podskórne i zmniejszają kruchość naczyń, co jest niezwykle przydatne w pielęgnacji cery naczyniowej.
Ekstrakt z oczaru stosuje się w: lotionach i pudrach do ciała, maseczkach kosmetycznych, kremach na dzień i na noc (szczególnie o właściwościach przeciwzapalnych), mydłach i płynach do kąpieli, żelach do higieny intymnej, balsamach do ciała, środkach przeciwpotowych (dezodorantach), tonikach, wodach po goleniu, preparatach odżywczych do włosów (szampony i odżywki głównie do włosów suchych i łamliwych).

Z gałęzi i liści wytwarza się destylat znany jako woda hamamelisowa. Hydrolat oczarowy ma szerokie zastosowanie w kosmetyce i temu właśnie zostanie poświęcona druga część postu.

WODA HAMAMELISOWA

Woda hamamelisowa nazywana jest inaczej wodą oczarową lub hydrolatem oczarowym (zawiera ekstrakt z oczaru wirginijskiego). Pozyskiwana jest w procesie destylacji z parą wodną gałęzi i liści oczaru. Woda hamamelisowa jest przeźroczysta, może być bezbarwna lub mieć słomkowy kolor. Zapach zaś ma świeży i ziołowy.

Woda hamamelisowa - co zawiera?


Woda hamamelisowa zawiera m.in garbniki (hamamelitanina - działanie przeciwzapalne, ściągające, antyoksydacyjne), flawonoidy (działanie antyoksydacyjne), kwas galusowy i elagowy, procyjanidyny (antyoksydant) i saponiny. To właśnie tym składnikom oczar wirginijski oraz pozyskiwana z niego woda hamamelisowa zawdzięczają swoje cenne i liczne właściwości.

Woda hamamelisowa - właściwości


Woda hamamelisowa wykazuje szerokie spektrum działania, a mianowicie działa: przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie, ściągająco, sebostatycznie (reguluje pracę gruczołów łojowych). Ponadto obkurcza (zwężą) rozszerzone pory oraz przyspiesza gojenie ran i wyprysków, dlatego polecana jest w pielęgnacji skóry tłustej, trądzikowej i łojotokowej. Składniki zawarte w wodzie hamamelisowej poprawiają też krążenie podskórne i pozytywnie wpływają na stan naczyń (wzmacniają je, zmniejszają ich kruchości przepuszczalność). Jeśli dodać do tego jej działanie przeciwzapalne i chłodzące to jak widać jest to bardzo przydatny preparat w pielęgnacji cery naczyniowej. Ale woda hamamelisowa działa też nawilżająco, odświeżająco, antyoksydacyjnie, regenerująco, a ponadto poprawia kolory skóry, wyrównuje załamania i wygładza skórę oraz zapobiega jej łuszczeniu.

Do jakich cer przeznaczony jest hydrolat oczarowy?


Hydrolat oczarowy może być stosowany przez posiadaczy wszystkich rodzajów cer (przeciwwskazaniem jest indywidualna nietolerancja), ale szczególnie poleca się go w przypadku:
- cer tłustych, łojotokowych, zanieczyszczonych, trądzikowych i z rozszerzonymi porami.
- do cer naczyniowych (rozszerzone naczynka, rumień, teleangiektazje);
- do cery zmęczonej, dojrzałej oraz z pierwszymi oznakami starzenia;

Przemywanie skóry wodą hamamelisową daje uczucie świeżości i lekko napina skórę (bez obaw nie jest to nieprzyjemne odczucie, nie powoduje dyskomfortu).

Zastosowanie wody hamamelisowej - w jakich przypadkach warto po nią sięgać:


- wodę hamamelisową możemy stosować jako samodzielny preparat kosmetyczny do przemywania twarzy, szyi i dekoltu zamiast toniku (jej pH 4 - 5,5) - odświeża i oczyszcza skórę, usuwa zanieczyszczenia, brud i nadmiar łoju, ponadto zwęża rozszerzone pory przez co skóra staje się gładsza i lepiej wygląda - stosujemy 2 razy dziennie: rano i wieczorem;

- zwalczanie trądziku - 2 lub 3 razy dziennie przemywamy skórę płatkiem nasączonym wodą hamamelisową lub tonikiem z oczarem. Oczar redukuje trądzik - przyspiesza gojenie, a jednocześnie zapobiega powstawaniu nowych wyprysków (działanie ściągające, sebostatyczne, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne);

- nawilżanie - składniki wody hamamelisowej zapobiegają utracie wody przez komórki, dzięki czemu pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu nawilżenia skóry.

- redukcja opuchlizny pod oczami (tzw. worków pod oczami) - na powieki kładziemy płatki kosmetyczne nasączone wyciągiem z oczaru i zostawiamy na ok 5 min. Zabieg ten redukuje opuchliznę i rozjaśnia cienie pod oczami. Ta przypadłość zdarzyła się zapewne niejednokrotnie każdej z nas - choćby z uwagi na tę właściwość warto posiadać w domu wodę hamamelisową.

- woda hamamelisowa świetnie nadaje się do rozrabiania masek proszkowych na bazie glinki (zamiast wody) - polecam gorąco to rozwiązanie, maska ma wówczas bardzo przyjemne, chłodzące działanie, likwiduje pieczenie i zaczerwienienia. W samodzielnie przygotowywanych kosmetykach (domowej roboty) można zastosować ją jako fazę wodną (zamiast wody);

- do przemywania podrażnionej skóry (zaczerwienionej, swędzącej) po goleniu i po depilacji;

- zmniejsza widoczność pajączków i żylaków - zawarte w oczarze taniny zwężają naczynia krwionośne, a ponadto redukują stany zapalne i opuchnięcie;

- przyspiesza gojenie siniaków - jeśli często na Waszej skórze goszczą siniaki to woda hamamelisowa może być pomocna - wcieramy ja 2 do 3 razy dziennie w siniaki. Podobnie jak w przypadku pajączków taniny zwężają naczynia, redukują opuchnięcie, a także rozpuszczają podskórne krwiaki.

- okłady z wody hamamelisowej przynoszą ukojenie w przypadku poparzeń słonecznych - hydrolat oczarowy pomaga rozgrzanej, podrażnionej i bolącej skórze na twarzy i na ciele, m.in. łagodzi świąd, zaczerwienienie oraz przyspiesza proces regeneracji skóry;

- okłady z wody hamamelisowej są przydatne w przypadku drobnych skaleczeń skóry, otarć i drobnych uszkodzeń skóry;

- oczar wirginijski i woda hamamelisowa są także pomocne  w leczeniu egzemy i łuszczycy - łagodzą swędzenie, redukują ból, zaczerwienienie oraz zmniejszają blizny;

- wodę hamamelisową można stosować także do pielęgnacji włosów i skóry głowy. Można zmieszać z szamponem w proporcji 1:1 (łagodzi jego działanie). Stosując hydrolat oczarowy obserwujemy wygładzenie włosów i odżywienie skóry głowy. W przypadku łupieżu wodę hamamelisową możemy stosować jako tonik do skóry głowy (np. po umyciu w skórę głowy i suche włosy wcieramy hydrolat oczarowy).

Jak widać warto posiadać w domu wodę hamamelisową, bo sprawdza się świetnie w wielu sytuacjach, które częściej lub rzadziej nas spotykają m.in. opuchnięte oczy, podrażnienia po depilacji, poparzenia słoneczne. Muszę przyznać, że mnie woda hamamelisowa urzekła jakieś 10 lat temu i wciąż uważam, że sama w sobie jest bardzo wartościowym kosmetykiem. A Wy jakie macie doświadczenia z wodą hamamelisową? Jeśli nie próbowaliście to sprawdźcie i pozwólcie się oczarować oczarowi.




Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza