Opis strony

Super piękna to blog o tematyce prozdrowotnej. Opisuje bardzo dokładnie problemy z jakimi spotykają się kobiety. Doradzam jak pozbyć się cellulitu? Po co wykonywać peeling? Dowiesz się tutaj czym są i jak powstają zmarszczki. Możesz przeczytać o przyczynach powstawania i metodach usuwania rozstępów. Na blogu znajdziesz informację jak leczyć trądzik różowaty? Powinny zainteresować Cię podstawowe informację dotyczące naszej odporności. Jest też coś dla mężczyzn, niekoniecznie przyjemnego jak temat łysienia. Na koniec polecam coś miłego czyli dlaczego warto się śmiać i dlaczego uśmiech kosztuje mniej od elektryczności a daje więcej światła?

Belka Mega Flavon

Olej Tamanu - właściwości i zastosowanie w kosmetyce.

fot. Tatters
Olej Tamanu jest pozyskiwany z wysuszonych nasion owoców drzewa Tamanu (Calophyllum inophyllum Taitense). Przez Tahitanki uznawany jest za "święty" dar od bogów. Dlaczego? Chroni on bowiem bardzo skutecznie skórę przed promieniowaniem słońca, wysoką wilgotnością i wiatrem z kropelkami słonej wody wiejącym od morza. Olej ten od kilkunastu lat jest także stosowany w europejskim przemyśle kosmetycznym. Czym jest olej Tamanu? W jaki sposób jest pozyskiwany? Jakie ma właściwości? O tym dowiesz się więcej w dalszej części wpisu.

Olej Tamanu - pozyskiwanie


Olej Tamanu jest pozyskiwany z wysuszonych nasion owoców drzewa Tamanu. Jest wytłaczany na zimno. Aby uzyskać 1 kg tego oleju potrzeba użyć 20 kg wysuszonych pestek - stąd wynika jego dość wysoka cena. Olej tłoczony na zimno jest gęsty (płynny), może mieć kolor od żółtego, przez zielony, aż po brązowy. Zapach oleju Tamanu jest dość intensywny, lekko orzechowy lub korzenny (ziołowy). W temperaturze poniżej 10 C olej tężeje i krystalizuje. Oleju Tamanu nie należy podgrzewać, ponieważ nie jest odporny na działanie ciepła (bardzo wysokiej temperatury).
Drzewo Tamanu rośnie w tropikalnych rejonach południowej Azji, Afryki i wysp Pacyfiku, m.in. w Tajlandi, Wietnamie, Birmie, Malezji czy Sri Lance. Jest to wiecznie zielone wysokie drzewo (do 35 m wysokości) wydające owoce dwa razy do roku.

Olej Tamanu - co zawiera?




Dwa główne składniki aktywne, którym olej Tamanu zawdzięcza swoje cudowne działanie to: kwas kalofillowy i kalofilloidyna, które wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, antybiotyczne, przeciwobrzękowe i gojące. Ze względu na wysoką zawartość NNKT (niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych) - głównie kwasu linolowego i oleinowego - olej ten zaliczany jest do bioolejów. NNKT pomagają w utrzymaniu zdrowej skóry i odpowiedniego jej nawilżenia, ale muszą być dostarczane do organizmu z zewnątrz (z pokarmem lub suplementami lub w postaci preparatów stosowanych na skórę). Ich niedobór skutkuje  m.in. osłabieniem bariery ochronnej naskórka, co objawia się np. spowolnionym procesem gojenia, suchością, podrażnieniem, zaczerwienieniem czy też łuszczeniem się naskórka, a także zwiększoną skłonnością po powstawania stanów zapalnych skóry oraz powstawania zaskórników i wyprysków. Istotnym składnikiem oleju Tamanu są także fitosterole, które wzmacniają barierę lipidową naskórka, hamują ucieczkę wody (TEWL) oraz działają regenerująco.

Kwas linolowy - jest istotny w pielęgnacji zarówno cery suchej jak i tłustej. W przypadku cery suchej wzmacnia barierę ochronną naskórka, ogranicza utratę wody i normalizuje metabolizm skóry. W przypadku cery tłustej kwas linolowy odblokowuje zanieczyszczone pory, ogranicza powstawanie zaskórników i zmian trądzikowych, a także wspomaga i reguluje pracę gruczołów łojowych.

Kwas oleinowy - ma inne cenne właściwości, a mianowicie zwiększa poziom wchłanialności i przenikania skóry dla składników odżywczych. Substancje w nim zawarte szybko wnikają w głąb skóry i tak wykazują intensywne działanie.


Olej Tamanu - właściwości


Olej Tamanu wykazuje wiele cennych właściwości m.in. gojące, przeciwzapalne, antybakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze, antybiotyczne, przeciwbólowe i przeciwreumatyczne. Z kosmetycznego punktu widzenia ważne są też właściwości: nawilżające, przeciwzmarszczkowe, wygładzające i regeneracyjne. Olej ten jest zaliczany do antyoksydantów, tzn. eliminuje nadmiar szkodliwych wolnych rodników. Niezwykle cenną właściwością oleju jest przyspieszenie regeneracji skóry, co ma istotny wpływ na redukcję blizn i rozstępów, a także pielęgnację cery dojrzałej. Wpływ Oleju Tamanu na zmniejszanie blizn zostało potwierdzone w badaniach wykonanych w 2002 r. we Francji (po 9 tygodniach regularnego stosowania zaobserwowano wygładzenie i zmniejszenie blizn: zarówno ich długości jak i szerokości). Olej Tamanu hamuje powstawanie zaskórników, przyspiesza gojenie wyprysków, łagodzi stany zapalne i redukuje blizny potrądzikowe, dlatego też jest wskazany w pielęgnacji cery trądzikowej. Łagodząca kuracja tym olejem może być także pomocna w podrażnieniach skóry spowodowanych zabiegami kosmetycznymi. Olej Tamanu pochłania promieniowanie UV, co stanowi dodatkową ochronę skóry przed szkodliwym działaniem promieniowania słonecznego.


Kto powinien sięgać po olej Tamanu?


Olej Tamanu jest polecany głównie dla posiadaczy skóry suchej, tłustej, dojrzałej i trądzikowej (zaskórniki, wypryski, stany zapalne). Olej z nasion Calophylum inophylum pobudza regenerację skóry, syntezę kolagenu - dlatego jest szczególnie polecany w przypadku blizn i rozstępów (szczególnie tych w fazie zapalnej). Ponadto spłyca zmarszczki, rozjaśnia przebarwienia, wygładza naskórek - z tych względów jest on częstym składnikiem preparatów anti- aging.

Stosowanie oleju Tamanu jest polecane w przypadku: oparzeń (także tych słonecznych), większości dermatoz, niektórych alergii skórnych, łuszczycy, opryszczki, odleżyn, hemoroidów, zainfekowanych paznokci (grzybica), stopy atlety, ukąszeń owadów, pęcherzy, owrzodzeń i ran ( w tym także pooperacyjnych).

Olej Tamanu - zastosowanie w kosmetyce


Olej ten może być składnikiem kosmetyków (w stężeniach od 10% do 50%). Można go rozcieńczyć innymi olejami do tego stężenia 50% i w takiej postaci stosować pielęgnacyjnie na skórę twarzy, szyi, dekoltu, ciała oraz włosy. Olej ten może też być używany bezpośrednio na skórę (bez rozcieńczania) - ale wtedy stosujemy go miejscowo (punktowo) np. na wyprysk, bliznę. Po użyciu oleju skóra jest delikatna i miękka w dotyku.

Olej Tamanu na włosy


Olej Tamanu stosuje się w leczeniu chorób włosów i skóry owłosionej, m.in w łupieżu, zapaleniu mieszków włosowych, łuszczycy i łysieniu. Olej ten jest także pomocny w codziennej pielęgnacji włosów cienkich i naturalnie kręconych.











Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza