Opis strony

Super piękna to blog o tematyce prozdrowotnej. Opisuje bardzo dokładnie problemy z jakimi spotykają się kobiety. Doradzam jak pozbyć się cellulitu? Po co wykonywać peeling? Dowiesz się tutaj czym są i jak powstają zmarszczki. Możesz przeczytać o przyczynach powstawania i metodach usuwania rozstępów. Na blogu znajdziesz informację jak leczyć trądzik różowaty? Powinny zainteresować Cię podstawowe informację dotyczące naszej odporności. Jest też coś dla mężczyzn, niekoniecznie przyjemnego jak temat łysienia. Na koniec polecam coś miłego czyli dlaczego warto się śmiać i dlaczego uśmiech kosztuje mniej od elektryczności a daje więcej światła?

Belka Mega Flavon

Proksylan - cukier pozyskiwany z drzewa bukowego. Proksylan - właściwości i zastosowanie w kosmetyce.

Zazwyczaj słysząc cukier użyty w kontekście urody mamy negatywne skojarzenia. Cukier to przecież kalorie, które przekładają się na zbędne kilogramy. Ale spokojnie jeśli chodzi o kosmetyki to cukier jest ich pożądanym składnikiem. Pewnie większość z Was spotkała się z peelingiem cukrowym (o właściwościach wygładzających i nawilżających) lub pastą cukrową stosowaną do depilacji. Innym cennym cukrem jest najsłynniejszy chyba polisacharyd czyli kwas hialuronowy, który nie tylko nawilża, ale także stosowany jest w medycynie estetycznej (jako wypełniacz), okulistyce oraz suplementach diety na problemy ze stawami. Swoje pięć minut ma teraz cukier pozyskiwany z drzewa bukowego - proksylan.

Proksylan - właściwości  w kosmetyce


Nawilża


Proksylan poprawia syntezę składników macierzy komórkowej, a szczególnie pobudza w skórze powstawanie glikozyaminoglikanów GAG (mukopolisacharydów), które są głównymi składnikami wiążącymi wodę w skórze (są to swego rodzaju magazyny wody). Im więcej w nich wody tym skóra jest jędrniejsza. Mukopolisacharydy stanowią także rolę "wypełniacza" skóry właściwej. U kobiet w okresie menopauzy na skutek zmian hormonalnych glikozyaminoglikanów jest coraz mniej, a te które są funkcjonują mniej wydajnie (tzn. chłoną mniej wody) wiąże się to ze ścieńczeniem skóry i pojawieniem zmarszczek. Mukopolisacharydy działają jak gąbka - żelują i zatrzymują wodę w skórze.

Odżywia i odbudowuje skórę

Proksylan poprawia odżywienie komórek skóry, a także nieukrwionego naskórka, co skutkuje sprawniejszymi procesami regeneracji i odbudowy skóry.

Stymuluje wytwarzanie kolagenu

Pobudza syntezę kolagenu strukturalnego (typu I) oraz kolagenu typu VII, który buduje włókna zakotwiczające strefy przylegania skórno- naskórkowego. Działanie to powoduje wzmocnienie przylegania skórno- naskórkowego (ułatwia to komunikację pomiędzy skórą a naskórkiem), które jest wraz z wiekiem coraz słabsze. Osłabienie przylegania skórno- naskórkowego powoduje gorsze odżywienie i ukrwienie naskórka (ponieważ naskórek nie posiada swoich naczyń krwionośnych i wszystkie składniki odżywcze czerpie ze skóry właściwej).

"Wypycha" zmarszczki od wewnątrz

Proksylan pobudza syntezę mukopolisacharydów, które wiążąc wodę w skórze wypełniają ją (pełni rolę pewnego rodzaju wypełniacza) - wypycha więc zmarszczki od środka.

Poprawia wygląd skóry

Kosmetyki zawierające cukier z drzewa bukowego wykazują działanie:
- nawilżające;
- wygładzające zmarszczki;
- poprawiające koloryt skóry;
te wszystkie cechy pomagają pozbyć się niedoskonałości skóra. Na skutek tych działań skóra wygląda zdrowiej i młodziej.

Proksylan jest najczęściej składnikiem kosmetyków do cery dojrzałej.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza